latinica  ћирилица
01/10/2019 |  15:49 ⇒ 17:58 | Autor: RTRS

U Brčkom promovisana knjiga "Ognjena Marija Livanjska"

U Brčkom je promovisana knjiga "Ognjena Marija Livanjska", autora Bude Simonovića, koja svjedoči o stradanju Srba Livanjskog prostora u Drugom svjetskom i odbrambeno- otadžbinskom ratu.

Poruka je da se o zločinima ne smije ćutati da se oni ne bi ponovili, kao što su Srbi sa Livanjskog područja ubijani i bacani u iste jame u posljednja dva rata.

Osim Јasenovca, Јadovna, Bihaća, Šušnjara, ustaški zločini počinjeni su u okolini Livna, gdje su Srbi živi bacani u jamu Ravnio Dolac.

O zločinima se ne smije ćutati, i olako ih zaboravljati, da se ne bi ponovili, kao što je to u Livnu, gdje su u Odbrambeno- otadžbinskom ratu Srbi, koji nisu uspjeli pobjeći, bacani u jame kao i njihovi preci u Drugom svjetskom ratu.

Do sada je knjiga "Ognjena Marija Livanjska" doživjela šest izdanja, zadnje je dopunjeno novim materijalniom dokazima. Promovisana je više od 50 puta, od Beograda do Brčkog.

Osim promocije knjige, zainteresovani su mogli i da pogledaju zbirku fotografija i spisa, koji svjedoče o zločinima nad livanjskim Srbima.