latinica  ћирилица
01/10/2019 |  16:03 ⇒ 22:43 | Autor: RTRS

Od marta i avio-linija za Beč; Nova šansa za razvoj turizma

Od 30. marta naredne godine sa banjalučkog aerodroma poletjeće prvi avion za Beč. Taj grad je osma destinacija sa kojom će Banjaluka biti povezana avio-saobraćajem. Kao i sve prethodne, i ova linija je za turističke radnike velika šansa.

Sat i po vremena vožnje avionom umjesto osam do deset časova vožnje autobusom do Beča za Ognjena Ostojića zvuči kao dobra opcija. Iako živi u glavnom gradu Austrije, pet puta godišnje putuje do Banjaluke. Pozdravlja vijest da će od naredne godine imati mogućnost da ubrza put.

- Sve zavisi kolika će biti cijena aviokarte u odnosu na autobusku. Ako bude dobra cijena, mislim da bi to bilo super jer ima dosta naših ljudi koji bi letjeli avionom - ističe Ostojić.

Let od Banjaluke do Beča dobra je ideja i za turističke agencije u najvećem gradu Srpske. Svaka nova avio-linija za njih je i nova šansa jer im pruža mogućnost za prošienje ponude novim destinacijama, ali i za pružanje usluga stranim turistima.

- Prije svega, mi smo prilično udaljeni od beogradskog aerodroma. Zagreb nam je najbliže, ali bez obzira,  moramo onda ići u drugu državu, a tu su granice koje nekada stvaraju probleme - kaže Vanja Savić iz sektora prodaje u jednoj od banjalučkih turističkih agencija.

Aviokarte do Beča već je moguće kupiti. Cijena je za sada promotivna i za oba pravca iznosi oko 110 maraka. S obzirom na istorijsku povezanost sa Austrijom i u Turističkoj organicaziji Banjaluke u novoj avio-liniji vide veliku šansu. Avio-linija do Beča, kažu, veza je sa svijetom.

- Beč ima međunarodni aerodrom koji je jedan od najprometnijih u Evropi, jer preko 100 aviokompanija slijeće na ovaj  aerodrom - kaže Irena Radojević, direktorka Turističke organizacije Banjaluka.

Ovog ljeta Banjaluka je stalnim avio-linijama i čarter letovima bila povezana sa sedam destinacija. Uvođenjem stalnih letova i njenim spajanjem sa ostatkom Evrope dostignut je i dugo sanjani cilj banjalučkog Aerodroma o 100.000 putnika u jednoj godini. Direktor banjalučkog aerodroma, Milan Račić, naglašava da je zaključno sa avgustom 98.000 putnika prošlo kroz Aerodrom Banjaluka, a 100 odsto je ređen iznos od 110.000 putnika zajedno sa septembrom.

“Rajaner” je osim Beča, Banjaluku do sada spojio sa Berlinom, Memingenom, Briselom i Stokholmom. Godinama je aktivna i linija Banjaluka-Beograd koju održava “Er Srbija”, a i ovog ljeta avioni su sa banjalučkog aerodroma letjeli ka Grčkoj i Turskoj.