latinica  ћирилица
01/10/2019 |  17:54 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Rekordan rast javnih prihoda u Srpskoj!

Iz ugla statistike, razlika između planiranog i trenutnog iznosa prosječne plate je 90 maraka. Prema posljednjim podacima za avgust 2019. godine, prosječna plata u Srpskoj, iznosila je 910 maraka. U odnosu na isti period prošle godine, veća je za 58 maraka.

Kada se uporede julska plata u Srpskoj i u Federaciji, razlika je 28 maraka.

Podsjetimo da je mjesec ranije plata u Republici Srpskoj izjednačena sa onom u Federaciji.

Ove godine, zabilježen je rast plata prosvjetnim radnicima, službenicima MUP-a i Sudske policije sa srednjom i višom stručnom spremom. To je omogućilo i veći priliv javnih prihoda. I to rekordan. U prvih osam mjeseci, Poreska uprava, na račun javnih prihoda prikupila je 1,674 milijardi maraka. Tri odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Možda u procentima ne zvuči kao velika razlika, ali riječ je o iznosu od 51 i po milion maraka. Јedan od razloga jesu veće plate zaposlenima u prosvjeti i policiji, ali i rast broja obveznika doprinosa, zaposlenih u Srpskoj. U odnosu na isti period prošle godine, više ih je za 9.416.

Pozitivni su pokazatelji i kada je riječ o bruto društvenom proizvodu.

U drugom tromesječju ove godine, izražen u tekućim cijenama, BDP je iznosio 2 milijarde i 720 miliona maraka. Imao pozitivnu stopu rasta od 2,4 odsto, u odnosu na isti period prošle godine. Ekonomisti kažu da bi to bila razvojna stopa rasta, da je riječ o visoko-razvijenoj zemlji. Na nivou na kojem smo, potrebna nam je, dodaju, stopa rasta od pet odsto. Za kraj ove analize, da kažemo i to da je bruto dodatna vrijednost u drugom ovogodišnjem kvartalu bila 2,23 milijarde, dok je vrijednost poreza na proizvode umanjene za subvencije bila nešto veća od 493 miliona.