latinica  ћирилица
01/10/2019 |  18:52 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Osveštana Spomen soba poginulim borcima Trebinjske brigade

Pomenom poginulim borcima Trebinjske brigade i polaganjem cvijeća, u Trebinju je obilježeno 28 godina od napada hrvatskih jedinica i početka ratnih dejstava. Pomen poginulim brocima i osvećenje novoizgrađene Spomen sobe, u prisustvu bivših boraca i porodica poginulih, služio je episkop zahumsko -hercegovački i primorski Dimitrije.

Prvog oktobra hrvatske formacije mučki su napale teritoriju Trebinja, a kasnije su se na tom dijelu ratišta izmijenile sve hrvatske elitne jedinice. Na trećini okupirane teritorije porušili su desetine crkava, srpskih kuća, spomenike. Trebinjska brigada stala je u zaštitu slobode i ognjišta.

- Svi mi, koji smo učestvovali u borbi, danas treba da imamo osjećaj spokoja, ponosa i časti. Moja kompletna generacija treba da bude ponosna što je bila dio jednog junačkog vremena - istakao je predsjednik Gradske Boračke organizacije Trebinja Dejan Bodiroga.

Ilija Mastilović, bivši borac Trebinjske brigade VRS, rekao je da je bilo je dostojanstveno braniti Republiku Srpsku i da je on, kao 16-godišnjak, napustio školu i otišao u dobrovoljce.

Pomen za 285 boraca služio je vladika Dimitrije, poslije čega su položeni vijenci i cvijeće na spomenik braniocima. Od danas, njihova imena i fotografije, u novoizgrađenoj Spomen sobi, opominju na dane stradanja i dostojanstva.

O istini i odbrambeno-otadžbinskom ratu treba da govore borci, institucije i cijelo društvo, rekao je Milomir Savčić, predsjednik BORS-a. Poseban utisak ostavljaju porodice poginulih i njihove majke.

Povodom godišnjice prvog stradanja boraca, otvorene su izložbe “Opomena o stradanju Srba 1991-95” i “Sveti novomučenici Јasenovački i svjetlost vaskrsenja”. Priređivači su Republički centar za istraživanje ratnih zločina, Udruženje djece poginulih boraca “Nasljeđe”, i sestrinstvo manastira Svetog Јovana Krstitelja iz Јasenovca.