latinica  ћирилица
02/10/2019 |  15:43 ⇒ 17:48 | Autor: SRNA

Srpska zrelo društvo koje daje iste šanse ženama i muškarcima (FOTO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Beogradu da je dug put svih zemalja regiona do potpune rodne ravnopravnosti, ali da je Srpska pokazala da je zrelo društvo jer daje istu priliku i ženama i muškarcima.

- Јa vjerujem u društvo jednakih šansi - istakla je Cvijanovićeva, govoreći na panelu "Žene lideri - prošlost, sadašnjost, budućnost", u okviru međunarodne konferencije "Žene lideri i održivi razvoj".

Ona je naglasila da svi u društvu moraju biti svjesni i sposobni za uklanjanje stereotipa.

Prema njenim riječima, očito je da formalnih barijera između žena i muškaraca u većini društava nema, ali da je pitanje da li ih ima u stvarnom životu.

- Često kažem da je u našim društvima najveća reforma - mentalna reforma - istakla je Cvijanovićeva, navodeći da to podrazumijeva mijenjanje pristupa i borbu za iskorjenjivanje onoga što je tradicionalno, a loše, te očuvanje onoga što je tradicionalno, a dobro.

Ona kaže da uvijek postoji mikroambijent koji je politička partija i makroambijent koji je cijelo društvo, te da je pitanje koliko jedna partija, ma koliko snažna bila može mijenjati tradicionalnu matricu.

Foto: RTRS

Cvijanovićeva je izrazila nadu da će njen i primjer ostalih žena u političkom i javnom životu Srpske pokazati drugim da postoji prilika.

Ona je navela da joj je to što je bila zaposlena na mjestu šefa kabineta premijera Srpske sigurno pomoglo da poslije bude ministarka, premijerka, a sada i predsjednica Republike Srpske.

- Predsjednica sam svih građana, što nisam mogla postati, a da za mene nisu glasali i žene i muškarci. U tome je vrijednost - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ukazala da postoje propisane izborne kvote, ali da treba insistirati na kvalitetu i u zavisnosti od toga šta neko nudi.

- Ne mogu da se složim sa onim "žene treba da glasaju za žene" - dodala je Cvijanovićeva.

Foto: RTRS

Ona je rekla da bi se njena karijera, posmatrano sa strane, posebno zapadnjačkim očima, činila kao tipičan školski primjer, ali da, kada je prije četiri godine kao kandidat o sebi čula najstrašnije stvari, tada nije bilo tih zapadnjaka da objasne kako ne treba prozivati ženu na najvulgarniji način.

- Tada sam bila u prilici da vidim ljude i na lokalnom i na državnom nivou koji su slušali ta skandiranja, a nisu digli svoj glas - navela je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je kao premijerka Srpske učestvovala u televizijskoj emisiji gdje su se sve druge gošće, među kojima i neke iz regiona, žalile na diskriminaciju, dok je ona tada u Vladi imala šest žena ministara, ženu potpredsjednika Vlade i pet žena direktora najvažnijih javnih preduzeća.

Ona je istakla da je u toj emisiji rekla i da nema nikakav problem da muškarci budu predsjednici političkih partija dok predlažu žene za premijera.

Povezane vijesti:

Cvijanović: Svi zajedno da rade na društvu jednakosti