X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
03/10/2019 |  09:09 ⇒ 09:10 | Izvor: TANЈUG

Afera "matične ćelije": Sprema se tužba?

Advokat Rastko Petaković podnijeće zahtjev da se omogući pristup dokumentaciji o djeci i uzorcima njihovih matičnih ćelija povjerenih švajcarskoj banci "Krio sejv".
Laboratorija - Foto: RTRS
LaboratorijaFoto: RTRS

Petaković će podnijeti zahtjev nadležnom tužilaštvu u Srbiji i policiji da se omogući pristup dokumentaciji i uzorcima matičnih ćelija poverenih banci koja je izgubila licencu za rad, pišu Novosti.

Petaković se obratio i premijerki Ani Brnabić i Ministarstvu spoljnih poslova tražeći pomoć države.

Iz MSP je dobio potvrdu da će preko Ambasade u Belgiji pomoći u pronalaženju advokata i prenosu informacija, navodi list.

Petaković će od tužilaštva tražiti da ogranak ove banke u Srbiji dostavi dokumentaciju. Da je propusta u radu "Krio sejva" bilo, u javnom obraćanju klijentima priznao je i njegov izvršni direktor Frederik Amar.

- Јoš pokušavamo da dođemo do informacija u kakvoj su tačno poziciji austrijski 'Krio sejv' i direktor Amar, čije pismo je zapravo 'jedna tužna priča sa opravdanjem: bilo je teško, pa smo morali da kršimo zakon' - kaže Petaković.

"Krio sejvu" je 240.000 porodica iz više zemalja poverilo oko 330.000 uzoraka matičnih ćelija, među kojima je, prema nekim procenama, 13.000 iz Srbije, pišu Novosti.