latinica  ћирилица
03/10/2019 |  09:33 ⇒ 11:56 | Autor: srpskainfo.com

Željka Cvijanović na čelu grupe za izradu prijedloga politike povećanja plata

Na prijedlog predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, ova stranka je formirala radnu grupu za izradu stranačkog prijedloga politike povećanja plata, saznaje Srpskainfo.
Sjedište SNSD, Banjaluka - Foto: RTRS
Sjedište SNSD, BanjalukaFoto: RTRS

Radnu grupu čine prethodni i sadašnji premijeri Željka Cvijanović i Radomir Višković, kao i prethodni i sadašnji ministri finansija Zoran Tegeltija i Zora Vidović.

Radnom grupom će rukovoditi sadašnja predsjednica Srpske.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je da će vlast u Republici Srpskoj ove sedmice koncipirati politiku povećanja plata da bi početkom naredne godine bio dostignut najavljeni cilj Vlade da prosječna plata bude 1.000 KM.

Dodik je rekao da se u ovim trenucima povećavaju zarade ljekarima i zdravstvenim radnicima.

- Ljekari će imati oko 200 KM veću platu. Od Nove godine povećaćemo plate zaposlenima u obrazovanju, a biće povećanja i oblasti javne uprave tako što ćemo najniže plate povisiti značajnije, a najviše blago, za jedan ili dva odsto. Neke plate, koje su bile 400 KM, biće 600 KM - istakao je Dodik.

On je dodao da povećavanje plata time nije zatvoreno samo za javni sektor, već da je cilj da i realni sektor poveća plate u skladu sa beneficijama i podsticajima koji im je dala Vlada, predvođena premijerom Radovanom Viškovićem.

- Na tome se radi i prilagodićemo sve propise da do kraja godine donesemo sve odluke u tom pogledu - obećao je prije dva dana Dodik.

Predsjednica Srpske Željka Cvijanović je sinoć izjavila je da je politika Vlade i opredjeljenje kompletne vlasti u Srpskoj da sve plate moraju rasti – i u privatnom i u javnom sektoru.

- Ovo što radi Vlada i na čemu je radila jeste da se svima postepeno povećavaju plate - rekla je ona.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će učiniti sve da se ostvari cilj da prosječna plata bude 1.000 KM.

On je poručio da neće obećavati da će se to desiti za tri mjeseca.

"Učiniću sve da do toga dođe i da se krećemo ka tome. Uz nastavak predanog rada, to jeste ostvariv cilj", rekao je Višković.