latinica  ћирилица
03/10/2019 |  10:04 ⇒ 10:05 | Autor: SRNA

Rat Indije i Pakistana odnio bi živote 125 miliona ljudi

Nuklearni rat između Indije i Pakistana mogao bi da dovede do smrti 125 miliona ljudi za samo nekoliko dana, što bi bilo više nego u Drugom svjetskom ratu, kao i do raspadanja životne sredine, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u američkom naučnom žurnalu Napredak nauke.
Kašmir - Foto: ilustracija
KašmirFoto: ilustracija

Istraživanje predviđa kolosalne gubitke života u slučaju takvih sukoba, koji bi mogli da prouzrokuju globalni pad temperature do nivoa posljednjeg ledenog doba.

- Takav rat ne bi bio prijetnja samo za lokacije koje bi bile bombardovane, već za cijeli svijet - izjavio je profesor nauka o životnoj sredini na Ratgerskom univerzitetu i jedan od autora studije Alan Robok.

Kompjuterskom simulacijom utvrđeno je da bi svaka detonacija nuklearnog oružja počistila 700.000 ljudi, dok bi eksplozije mogle poslati u atmosferu toliko čaći i krhotina da bi došlo do "nuklearne zime", što bi dovelo do ubrzanog pada temperature, propadanja usjeva i na kraju do masovne pojave gladi.

Glavni autor studije Brajan Tun izjavio je da bi rat Indije i Pakistana bio bez presedana u ljudskom iskustvu, prenijela je "Raša tudej".

Indija i Pakistan trenutno imaju ukupno oko 300 komada nuklearnog oružja, ali autori studije predviđaju da bi njihov broj mogao porasti na 500 do 2025. godine, koja je u kompjuterskoj simulaciji određena kao godina kada bi hipotetički mogao da izbije rat između Indije i Pakistana.

Tun je dodao da se nada da će Pakistan i Indija imati u vidu posljednje istraživanje.