latinica  ћирилица
03/10/2019 |  10:17 ⇒ 12:27 | Autor: SRNA

Radanović: U srpskim selima neće biti migrantskih kampova

Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH zajedno sa svim srpskim udruženjima u tom entitetu poručuje da su za rješavanje smještaja ilegalnih migranata, ali mimo srpskih naselja, izjavio je Srni predsjednik Odbora Đorđe Radanović.

Uoči današnje sjednice Savjeta ministara u tehničkom mandatu na kojoj bi trebalo da bude razmatrano stanje u oblasti migracija u BiH u vezi sa povećanim prilivom migranata, Radanović je istakao da se Srbi protive bilo kakvim planovima da migranti budu smješteni na srpskoj zemlji i u naseljima, gdje je srpski narod bio većinski do 1991. godine.

- Neka zaborave da tu može biti bilo kakav migrantski centar. Gdje je srpsko selo bilo, makar se u njega ne vratio nijedan Srbin, ne mogu biti smješteni ilegalni migranti, jer blokiraju povratak srpskog stanovništva - poručio je Radanović.

Radanović kaže da Srbi u FBiH imaju lošije uslove nego migranti jer su često bez struje i vode.

- U FBiH migranti imaju doručak, ručak, večeru, smještaj, struju, vodu, a to Srbi u selima u opštinama Bosanski Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč i drugim mogu samo da sanjaju - posebno struju i vodu - naveo je on.

Savjet ministara u tehničkom mandatu trebalo bi danas da razmatra materijale Ministarstva bezbjednosti koji se odnose na stanje u oblasti migracija u BiH u vezi sa povećanim prilivom migranata.

Dnevnim redom sjednice predviđeno je da u okviru ove tačke budu razmotrene informacija sa sveobuhvatnim planom mjera i aktivnosti za efikasno upravljanje migrantskom krizom u BiH, kao i informacija o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi sa povećanim prilivom migranata u BiH.