X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
03/10/2019 |  10:30 ⇒ 12:51 | Izvor: SRNA

Ugovor o transportu gasa biće na snazi najmanje godinu

Direktor "Gas prometa" sa Pala Milomir Draganić izjavio je Srni da je deblokiran protok gasa prema Sarajevu, dodajući da je potpisan ugovor sa predstavnicima "BH-gasa" koji će biti na snazi najmanje godinu dana.
"BH-Gas"(arhiva) Izvor: Nezavisne novine -
"BH-Gas"(arhiva) Izvor: Nezavisne novine

Draganić je istakao da je dogovor postignut juče poslije višečasovnih pregovora, navodeći da je bilo neophodno napraviti ugovor o transportu gasa kroz Republiku Srpsku, što je druga strana odbijala do posljednjeg trenutka.

- Ugovorom se podrazumijeva da se plaća transport gasa kroz Republiku Srpsku, ništa više nije sporno - istakao je Draganić.

On je podsjetio da je postojao dugoročni ugovor između "Srbijagasa" i federalne strane, koji je "Gas promet" poštovao.

- Njime se predviđalo da transport gasa do Zvornika obavalja "Srbijagas", a oni su nama plaćali transport. Taj ugovor je istekao i onda je svako za svoju dionicu naplaćivao transport - objašnjava Draganić.

Osim direktora "Gas prometa" Milomira Draganića i "BH-Gasa" Јasmina Salkića sastanku koji je održan juče prisustvovali su premijer Federacije BiH Fadil Novalić, federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić te pomoćnik ministra energetike i rudarstva Republike Srpske Milenko Todorović.

Zvorničko postrojenje kompanije "Gas promet" juče je obustavilo transport gasa prema Federaciji BiH.

Direktor "Gas prometa" Milomir Draganić rekao je juče Srni da je problem nastao zbog toga što "BH-gas" nije obnovio ugovor o transportu gasa za narednu godinu, zbog čega je bio obustavljen protok gasa kroz Srbiju i kroz Republiku Srpsku.