X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
03/10/2019 |  10:42 ⇒ 10:44 | Izvor: SRNA

London: Brisel da pokaže kreativnost i fleksibilnost

Brtanija je spremna da pregovara o detaljima svoje nove ponude Evropskoj uniji o "Bregzitu", ali je sada na evropskom bloku da bude kreativan i fleksibilan da bi se izbjeglo neuređeno istupanje Londona 31. oktobra, rekao je danas britanski ministar za "Bregzit" Stiven Barkli.
London (Foto:  EPA/DANIEL LEAL-OLIVAS) -
London (Foto: EPA/DANIEL LEAL-OLIVAS)

Britanski premijer Boris Džonson uputio je juče posljednji prijedlog o "Bregzitu" i ponudio mogući komopromis kada je riječ o granici sa Irskom. Njegove ideje dočekane su sa umjerenim optimizmom u EU, ali dvije strane još nemaju dogovor.

- Sada je na EU da odgovori i pokaže da može da bude kreativna i fleksibilna - rekao je Barkli i dodao da su Britanci spremni da pregovaraju o detaljima.

Džonson je predložio da se na irskom ostrvu uspostavi regulatorna zona za svu robu umjesto takozvanog "bekstop" aranžmana, za koji kaže da mu je neprihvatljiv.

On je predložio i da institucije Sjeverne Irske dobiju ovlaštenje da poštuju regulatornu zonu ili da istupe iz nje.

Na pitanje da li ima dovoljno vremena da se postigne dogovor o "Bregzitu", Barkli je rekao da London ne želi produženje roka i da vjeruje da vremena ima dovoljno.

Pomoćnik u irskom Ministarstvu finansija Patrik Odonovan rekao je da Džonsonov prijedlog nije osnova za sporazum, nego osnova za diskusiju.

- Postoje neke stvari koje pozdravljamo, ali i neke sa kojima imamo problem, konkretno, to je mogućnost carinskih provjera - rekao je Odonovan.

"Bekstop" aranžmanom predviđeno je da granica između Republike Irske i Sjeverne Irske ostane otvorena kao danas, ukoliko to pitanje ne može da se riješi trgovinskim sporazumom ili tehnološkim rješenjima.

Džonson kaže da je to antidemokratsko rješenje i da bi moglo da zarobi Britaniju u carinskoj uniji sa evropskim blokom.

On isnsistira da čitava Britanija treba da napusti carinsku uniju EU, a to podrazumijeva uvođenje carinskih kontrola.

Britanski premijer predložio je da se provjere ne vrše na granici i da se te procedure pojednostave, a da najamnji trgovci budu izuzeti iz carinskih procedura.

Prema njegovom planu, fizičke provjere vršile bi se na maloj količini robe i uglavnom u objektima samih trgovaca. Ostale carinske procedure mogle bi da se vrše "bilo gdje u Irskoj i Sjevernoj Irskoj".