latinica  ћирилица
03/10/2019 |  11:27 ⇒ 11:27 | Autor: SRNA

Linta: Falsifikovanje stradanja kozaračke djece

Skandalozni dokumentarni film "Dječije prihvatilište Sisak", koji su snimile ustaške snage, znači da Hrvatska nastavlja sramno negiranje genocida nad srpskim narodom u NDH, ocijenio je predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta.
Dokumentarni film "Dječije prihvatilište Sisak" - Foto: Screenshot/YouTube
Dokumentarni film "Dječije prihvatilište Sisak"Foto: Screenshot/YouTube

- Cilj filma je da se u potpunosti falsifikuju događaji vezani za biblijsko stradanje kozaračke djece u zloglasnoj NDH- rekao je Linta.

On je naglasio da mnoštvo dokumenata, izjava ljudi i svjedočanstava potvrđuju nespornu činjenicu da je u Sisku bio pravi ustaški koncentracioni logor za djecu, a ne dječije prihvatilište, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

Linta je podsjetio da je u logoru od avgusta 1942. do januara 1943. bilo zatvoreno oko 7.000 dječaka i djevočica, Srba sa Kozare, ali i sa Banije, Korduna, Slavonije.

- Logor je nekoliko mjeseci bio mjesto užasa i strave. Potresna svjedočenja ljudi, između ostalog, govore da su djeca bila gola i bosa bez pokrivača i da su ležala na golim podovima i betonu, ili sa nešto malo slame. Smrtnost djece zbog stravičnih uslova života i zaraznih bolesti bila je velika - naveo je Linta.

Upravo zbog činjenice da je evidentno falsifikovanje istorije, Linta je konstatovao da je krajnje vrijeme za snimanje filma "Djeca Kozare", kako bi na istinit način bila prikazana tragedija masovnog i sistematskog istrebljenja srpskog naroda u genocidnoj NDH.

On je, osvrnuvši se dalje na stradanje srpskog naroda na Kozari, ukazao da je je na tom području tokom neprijateljske ofanzive, koja je započela 10. juna 1942. godine, satrto gotovo sve srpsko.

- Na području Kozare i Potkozarja ubijeno je oko 40.000 srpskih civila, a oko 70.000 ih je protjerano i odvedeno u logore - naglasio je Linta.

Prema njegovim riječima, u Hrvatskoj je redovna i normalna pojava javnog negiranja genocida nad srpskim narodom, počinjenog za vrijeme NDH.

- U Hrvatskoj se slobodno objavljuju i održavaju promocije revizionističkih knjiga i filmova čiji je cilj da se najveća fabrika smrti na Balkanu u Drugom svjetskom ratu Јasenovac prikaže kao radni logor u kojem su logoraši imali pristojne uslove života, gledali pozorišne predstave i bavili se sportskim aktivnostima - naveo je Linta.

Linta je naglasio da se, takođe, objavljuju knjige i tekstovi u kojima se negira genocid nad srpskim narodom počinjen na brojnim drugim mjestima širom NDH.

- U Hrvatskoj nije zakonski sankcionisano javno negiranje genocida nad srpskim narodom što je samo jedan u nizu dokaza da su temelji današnje Hrvatske ustaštvo i NDH - zaključio je Linta.