latinica  ћирилица
03/10/2019 |  11:28 ⇒ 19:29 | Autor: SRNA

"Oktobarski pravnički dani" u Banjaluci

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci danas je otvoreno 16. savjetovanje "Oktobarski pravnički dani" na kojem učestvuju pravnici iz Republike Srpske, BiH i zemalja regiona.
Banjaluka: Pravnički dani - Foto: SRNA
Banjaluka: Pravnički daniFoto: SRNA

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjaluci da je suština "Oktobarskih pravničkih dana" sticanje znanja i razmjena iskustava.

- Zadovoljstvo mi je što sam pokrovitelj ovog savjetovanja na kome učestvuju brojni pravni stručnjaci iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i zemalja okruženja - rekla je novinarima Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je značajno što savjetovanju prisustvuje i veliki broj mladih pravnika.

- U uvodnom izlaganju sam govorila koja je važnost pravnog sistema i poretka i podsjetila da Republika Srpska funkcioniše u skladu sa Ustavom koji je donesen 1992. godine i Aneksom četiri Dejtonskog mirovnog sporazma koji predstavlja Ustav BiH - dodala je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da su visoki predstavnici u BiH nametali zakone, što je bilo klasično urušavanje pravnog sistema u BiH.

- Sve su to stvari na koje politika i pravo jednako treba da daju odgovore da bismo zaštitili ono što jeste naš pravni, politički i administrativni ambijent u kome živimo. Raskorak između onoga što piše u Ustavu i prakse, a rezultat je nametanja visokih predstavnika, jeste izazov i za pravo i za politiku - rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Udruženja pravnika Republike Srpske Rajko Kuzmanović ocijenio je da ovo udruženje i Pravni fakultet Univerziteta u Banjaluci 16. put uspješno organizuju "Oktobarske pravničke dane".

- Brojne su aktivnosti Udruženja pravnika Republike Srpske, a jedna od njih je i da smo sa kolegama iz Srbije formirali Savez udruženja pravnika. Najznačajnija aktivnost našeg udruženja jesu "Oktobarski pravnički dani" na kojima je do sada učestvovalo više od 10.000 pravnika - rekao je Kuzmanović otvarajući savjetovanje kojem prisustvuje i predsjednik Srpske Željka Cvijanović.

Kuzmanović kaže da Republika Srpska ima kvalitetne pravnike koji sprovode pravne regulative.

Dekan Pravnog fakulteta banjalučkog Univerziteta Željko Mirjanić naglasio je da ovaj fakultet ima licencirane pravne doktorske studije, što je veliki uspjeh.

On je naveo da će 6. februara 2020. godine biti obilježeno 45 godina od osnivanja ovog fakulteta i tim povodom biti organizovana međunarodna naučna konferencija.

Predsjednik Udruženja pravnika Srbije Miodrag Orlić ocijeni je da je saradnja pravnika iz Srpske i Srbije veoma dobra.

- Značajno je da zajedno radimo i gradimo pravni sistem. Želim vam mnogo uspjeha u unapređivanju pravnog sistema u Srpskoj - rekao je Orlić.

Tokom 16. savjetovanja "Oktobarski pravnički dani" biće izloženo 89 referata 111 istaknutih stručnjaka iz svih oblasti prava.

Organizator 16. savjetovanja "Oktobarski pravnički dani" su Udruženje pravnika Srpske i Pravni fakultet Univerziteta u Banjaluci, suorganizatori su Notarska komora Srpske, Advokatska komora Srpske, Centar za edukaciju sudija i tužilaca i Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Generalni pokrovitelj skupa je Vlada Srpske, odnosno Ministarstvo pravde, a medijski pokrovitelj Radio-televizija Republike Srpske.