X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
03/10/2019 |  13:05 ⇒ 14:35 | Izvor: SRNA

Cvijanović: Na evropskom putu ne može biti visokog predstavnika

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da na evropskom putu BiH ne može biti visokog predstavnika, niti stranih sudija u pravosudnom sistemu.

Ona je istakla da je zadovoljna ako visoki predstavnik u BiH Valentin Incko kaže da su prošla vremena nametanja rješenja.

- Uvijek sam govorila da u ovakvom uređenju i sistemu nema mjesta za visokog predstavanika, jer je vrijeme intervencionizma davno iza nas - rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je naglasila da je neodgovorna politika koja dolazi iz političkog Sarajeva navikla da ima podršku visokog predstavnika za politički cilj koji postavi.

- Ovdje su kontraprocesi trajali godinama, a kao rezultat imamo razmaženo Sarajevo. Kakav je ozbiljan sagovornik koji potpiše sporazum, a onda nakon 15 minuta kaže da ne vrijedi i izmisli neki uslov da bi bilo otežano sprovođenje onoga što je potpisano - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da su proces formiranja vlasti na nivou BiH blokirali neodgovorna politika političkog Sarajeva, a ne Srpska i njeni izborni pobjednici.

- Republika Srpska je dala doprinos u procesu formiranja vlasti na nivou BiH, njeni predstavnici su učestvovali u razgovorima, a zagovaramo koncept da izborni pobjednici moraju vršiti vlast. BiH nije izborna jedinica za bilo koju funkciju i nivo vlasti, nego se vlast sastavlja na osnovu izbornih rezultata iz dvije izborne jedinice Srpske i Federacije BiH - navela je Cvijanovićeva.

Ona je ponovila da u BiH ne postoji saglasnost o Godišnjem nacionalnom programu za put ka NATO-u i upitala zašto se onda to pitanje postavlja kao uslov za formiranje vlasti.

- Ako je ovdje riječ o politici uslovljavanja onda ćemo i mi dodati još neke uslove za koje znam da neće biti saglasnosti - istakla je Cvijanovićeva.