latinica  ћирилица
03/10/2019 |  15:18 ⇒ 15:35 | Autor: SRNA

Saglasnost o pristupanju EU bitna za budućnost BiH

Šef Delegacije EU u BiH Јohan Zatler izjavio je danas na sastanku sa članovima Kolegijuma Predstavničkog doma parlamentarne skupštine BiH da je za budućnost ove zemlje veoma značajan visok stepen saglasnosti domaćih aktera u vezi sa pristupanjem EU.
Јohan Zatler  sa članovima Kolegijuma Predstavničkog doma parlamentarne skupštine BiH - Foto: SRNA
Јohan Zatler sa članovima Kolegijuma Predstavničkog doma parlamentarne skupštine BiHFoto: SRNA

Zatler je podsjetio na mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU i 14 ključnih prioriteta iz tog dokumenta, te istakao da će jedan od njegovih glavnih ciljeva biti rad na akcionom planu na ispunjenju tih prioriteta.

Posebno je naglasio ratifikaciju paketa IPA 2018 za BiH, zatim ratifikaciju Konvencije o uzajamnoj administrativnoj pomoći u poreskim pitanjima, kao i uspostavljanje rada Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje BiH i EU.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić rekao je da su odnosi unutar Predstavničkog doma parlamenta BiH i Kolegijuma vrlo korektni, ali da politički odnosi još nisu takvi da se može postići dogovor o sazivanju sjednice ovog doma, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

On je dodao da će nastaviti da se zalaže za uspostavljanje punog rada Parlamentarne skupštine, posebno navodeći probleme neusvajanja budžeta, te čekanja na ratifikaciju finansijskih sporazuma vrijednih oko milijardu evra za kapitalne infrastrukturne razvojne projekte.

Prema riječima Zvizdića, aktuelna situacija je primjer koliko politika uspijeva nadvladati ono što razum nalaže kao racionalan pristup kreiranju budućnosti BiH.

Zvizdić je rekao i da pristajanje na bilo kakvo nepoštovanje vladavine zakona, kao temeljnog principa na kojem počiva EU, može predstavljati uvod u svojevrsnu anarhiju.

On je izrazio nadu da će dijalogom biti pronađena zajednička rješenja koja otklanjaju takve prijetnje.

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Nebojša Radmanović naglasio je da, osim dobre želje, EU treba pružiti konkretniju pomoć BiH, jer mu se, dodao je, nekada čini da te pomoći nema, što podstiče skepticizam građana prema EU.

On je dodao da BiH ispunjava sve više uslova, ali da su u Evropi sve brojniji oni koji nisu naklonjeni proširenju EU, zbog čega bi bilo bitno da EU ima snažniji pristup prema BiH.

Drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma Borjana Krišto ukazala je na činjenicu da je BiH zemlja tri konstitutivna naroda, te da je kao predstavnik hrvatskog naroda dužna apelovati da se više čini na implementaciji odluke sudova, kako domaćih, tako i međunarodnih, koje će značiti ravnopravnost svih.

Ona je dodala da se nada da će intenzivnijom saradnjom u skoroj budućnosti biti pronađena rješenja koja su u opštem interesu.