latinica  ћирилица
03/10/2019 |  15:26 ⇒ 19:35 | Autor: SRNA

Izvoz piletine u EU - značajan napredak ka evropskim standardima

Izvozom piletine iz BiH u EU biće ostvaren značajan napredak i doprinos u postizanju evropskih standarda i u ovoj oblasti, izjavio je danas ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović.
Mirko Šarović - Foto: RTRS
Mirko ŠarovićFoto: RTRS

- Na tome smo radili godinama i mjesecima. Već izvozimo 9.000 tona pilećeg mesa u region i sada nam se otvaraju perspektive i za susjedne zemlje koje su u EU, ali i druge evropske zemlje. Ta tržišta nije lako osvojiti, ali BiH je jedna od rijetkih trećih zemalja koja ima dozvolu za izvoz pilećeg mesa i prerađevina od piletine, što joj povećava konkurentnost i kredibilitet uopšte - rekao je Šarović novinarima u Sarajevu.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa zakonom o gasu na nivou BiH i problemima u transportu gasa kroz Republiku Srpsku i Federaciju BiH, on je rekao da bi bilo dobro kada bi usaglašeni nacrt zakona o gasu bio u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i da potom bude upućen u Savjet ministara.

- Nažalost, nije, iako o tom zakonu govorimo već tri godine. Republika Srpska dostavila je pozitivno mišljenje u julu ove godine, a posljednje mišljenje Federacije BiH je iz 2017. godine i ono je negativno - naveo je Šarović.

On je dodao da se čeka na pozitivno mišljenje iz FBiH, a da su podršku usaglašenom zakonu dali i nadležni organi Evropske komisije.

Šarović smatra da bi BiH trebalo da ima više dobavljača prirodnog gasa, ali da taj dogovor treba postići na nivou entiteta.