latinica  ћирилица
03/10/2019 |  15:38 | Autor: TANЈUG

Nova direktorka MMF: Popraviću krov prije udara oluje

Vlade moraju da povećaju javne investicije ili da sprovedu strukturne promjene kako bi podstakle rast prije nego ekonomski uslovi dodatno oslabe.
Kristalina Georgijeva - Foto: nezavisne novine
Kristalina GeorgijevaFoto: nezavisne novine

To je poručila nova generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva.

- Globalna ekonomija nastavlja da razočarava. Nepredvidivost trgovinskih sporova, volatilnost kretanja cijena kapitala, Bregzit, sukobi i prirodne katastrofe, mogu izazvati velike ekonomske poremećaje - ocijenila je Georgijeva u intervjuu za Volstrit DŽurnal.

Kao primjere opasnih nestabilnosti koje prijete svijetu navela je nedavni napad na saudijska naftna postrojenja i skok cijena nafte koji je nastupio nakon toga.

Govoreći o svojoj prethodnici na poziciji direktora MMF-a, Georgijeva je izjavila da bi Kristin Lagard u trenutku "kada sunce sija obično rekla da je trenutak da popravimo krov".

- Јa dolazim u trenutku kada ima oblaka i povremenih kiša i moja poruka je da više ne postoji mogućnost za odlaganje popravke krova - poručila je Georgijeva, koja je ove nedjelje stupila na čelnu poziciju u toj međunarodnoj instituciji.

Dodala je i da će se pod njenim vođstvom MMF više fokusirati na pitanja nejednakosti, korupcije i klime, kao i na efekte brzih tehnoloških promjena.