latinica  ћирилица
03/10/2019 |  16:01 ⇒ 21:51 | Autor: srpskainfo.com

Vlado Đajić se odrekao poslaničkog dodatka u korist novorođenih beba

Sve bebe rođene 4. oktobra ove godine u Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC Republike Srpske narednih 12 mjeseci primaće 100 KM, a novac za ovu namjenu obezbijediće predsjednik Fondacije "Djeca nam se rađala" doktor Vlado Đajić odricanjem od svog poslaničkog dodatka, saopšteno je iz ove fondacije.
Vlado Đajić - Foto: RTRS
Vlado ĐajićFoto: RTRS

Đajić je, naime, donio odluku da povodom svog rođendana prvo počasti nove stanovnike Republike Srpske rođene u banjalučkom porodilištu.

- Na taj način želim da skrenem pažnju javnosti na značaju povećanja nataliteta u Republici Srpskoj, te da napomenem da je krajnje vrijeme da se osvijestimo po ovom pitanju. Pored svih dobrih mjera koje sporovodi Vlada Republike Srpske i najavljenih budućih mjera, u ovu problematiku moramo da se uključimo svi. Primjera radi, ako bi pola stanovnika Republike Srpske na svoj rođendan odvojilo samo po 10 KM za natalitet, to je oko pet miliona KM. Ili drugi primjer, ako bi svi radnici u Republici Srpskoj, kojih ima oko 250.000 odvojilo po 10 KM mjesečno za povećanje nataliteta, to bi bilo skoro 30 miliona KM godišnje - kaže Đajić.

Prema njegovim riječima, ako bi se ta sredstva usmjerila na stimulisanje rađanja, Republika Srpska bi sigurno bila vodeća po stopi nataliteta u regionu.

- Apelujem na sve svoje kolege poslanike, načelnike opština i gradonačelnike gradova, predsjednike skupština opština i gradova, odbornike u skupštinama opština i gradova, sve direktore preduzeća, sve javne službenike, privrednike i građane u Republici Srpskoj da slijede ovaj primjer jer bi to bio znak da nam je stalo da se više beba rađa. Svako od nas na dan svog rođendana potroši određeni iznos novca i smatram da je najljepše da se dio tih sredstava usmjeri na darivanje novih stanovnika Republike Srpske. Odlučio sam da se odreknem svog poslaničkog dodatka i da u narednih godinu dana poklonim iznos od 100 KM svakoj bebi koja je rođena 4. oktobra ove godine u UKC, na moj rođendan - rekao je Đajić.