latinica  ћирилица
03/10/2019 |  17:34 | Autor: SRNA

Dodik: Ivanić najgrlatiji zagovornik puta BiH u NATO

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je bivši član Predsjedništva Mladen Ivanić, glasavši za Strategiju spoljne politike, u kojoj je, između ostalog, navedeno da je NATO jedan od spoljnopolitičkih prioriteta BiH, na kraju svog mandata još jednom pokazao zašto je bio favorit bošnjačke političke scene.

Dodik je rekao da je Ivanić za Strategiju spoljne politike glasao nakon što je Narodna skupština Republike Srpske usvojila Rezouliciju o zaštiti ustavnog poretka i vojnoj neutralnosti, čime je pokazao koliko drži do odluka najviše institucije Srp ske. 

- Ne čudi što je i danas najgrlatiji zagovornik puta BiH u NATO, jer je on bio promoter i NATO puta BiH i NATO vježbi sa osiromašenim uranijumom. Vlast na čijem čelu je bio od 2001. do 2005. godine je učinila sve da se BiH usmjeri ka NATO-u i ne znam odakle mu danas pravo da morališe o politikama SNSD-a - kaže Dodik.

On je podsjetio da poslanici PDP-a, na čijem je čelu bio Ivanić, nisu glasali za Reoluciju o zaštiti ustavnog poretka i vojnoj neutralnosti. 

- Zbog toga ne čudi što baš iz te partije dolazi bijeli dim u vidu takozvanog redukovanog godišnjeg nacionalnog plana za članstvo u NATO-u, a evo sada i stvarnog ANP-a koji predlaže Ivanić. Ivanić je politički prezadužen čovjek i jasno je da je došlo vrijeme za vraćanje dugova - naglasio je Dodik.

Ivanić je izjavio da treba aktivirati i poslati ANP i ući u sljedeći stepen saradnje s NATO-om, ali pri tome jasno reći da to ne znači članstvo, te da će se o članstvu odlučivati samo ako zemlje u regionu budu članice NATO-a.

On je istakao da, ako je iko gurao NATO, onda je to SNSD i da su oni uradili sve ključne odluke.