latinica  ћирилица
03/10/2019 |  18:53 ⇒ 19:42 | Autor: RTRS

Višak u budžetu Srpske usmjeren u kapitalne projekte (FOTO)

Budžet Srpske, u prvih devet mjeseci ove godine, bilježi plus.

To potvrđuje Prijedlog rebalansa budžeta koji je Vlada danas utvrdila, u iznosu od tri milijarde 316 miliona i 600 hiljada maraka. Kada se uporedi sa ovogodišnjim budžetom razlika je 60 miliona i 600 hiljada maraka.

Upravo za toliko je rebalansirani budžet veći od onog usvojenog krajem prošle godine, koji je, iznosio tri milijarde i 256 miliona maraka.

Namjera Vlade je da se iz viška ostvarenih prihoda omogući realizacija kapitalnih investicija, ali i izmire određene obeveze.

Ukupni budžetski prihodi i primici za nefinansijsku imovinu planirani su u većem iznosu, nego što predviđa ovogodišnji budžet.

Prijedlogom Rebalansa za 2019. godinu iznose 2 milijarde 848 miliona. Dakle, ukupni prihodi veći su za više od 52 miliona. Kada govorimo u postocima, razlika je 1,9 odsto.

Najznačajnija povećanja, u odnosu na plan budžeta, ostvarena su po osnovu prihoda od doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje za 19 miliona.
Zatim, slijede naknade za priređivanje igara na sreću. Ovdje je zabilježen plus od 10 miliona i 400 hiljada.

Rast od gotovo deset miliona donose porezi na dobit, a sedam miliona više je prikupljeno po osnovu poreza na dohodak. Došlo je,  i do povećanja primitaka od naplate datih zajmova u iznosu od osam miliona i 200 hiljada.

Povećanje prihoda, prate i veći rashodi, a jedan od razloga je povećanje naknada i plata zaposlenima u policiji i pravosuđu. To potvrđuje podatak da je stavka - lična primanja uvećana za više od sedam miliona maraka.

Za 12 miliona su uvećane doznake po osnovu penzijskog osiguranja. Razlog je vanredno usklađivanje i povećanje penzija od dva odsto, čija je primjena počela 2. jula.

Uvećani su i izdaci za nefinansijsku imovinu i to za gotovo 17 miliona u odnosu na planirani budžet. Iz Vlade uvjeravaju da su na pojedinim pozicijama u ovoj grupih rashoda napravljene uštede, pa će ta sredstva biti usmjerena u značajne kapitalne investicije.

Prijedlogom rebalansa za ovu godinu planiran je i budžetski suficit u iznosu od 67 miliona KM.