latinica  ћирилица
03/10/2019 |  18:57 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Osveštano zvono crkve u kompleksu MUP-a u Zalužanima

Episkop banjalučki Јefrem, uz sasluženje sveštenstva, osveštao je zvono crkve Svetog Arhangela Mihaila, u kompleksu Centra za obuku MUP Republike Srpske u Zalužanima.

Služen je i parastos za pripadnike MUP-a Srpske koji su poginuli u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Tačno u 16 časova i 20 minuta, u Zalužanima se prvi put oglasilo novoosveštano zvono crkve Svetog arhangela Mihaila - mjesta molitvenog okupljanja pripadnika policije Srpske. Crkva je podignuta u čast pripadnika MUP-a koji su život dali za stvaranje i očuvanje Republike Srpske.

- Njihov podvig bio je junački i oni su ikone odbrane naše slobode, naroda i svete Crkve - poručio je vladika Јefrem.

Zvono je dar Elektroprivrede Republike Srpske. Direktor EPRS Luka Petrović zahvalio je radnicima koji su donirali novac.

- Zahvalio bih ministru Lukaču koji je iznio ideju da naše preduzeće bude donator ovih zvona, ali i radnicima Elektroprivrede koji su na svoj način učestvovali u tome. Ovo je jedinstvena crkva u Srpskoj čija gradnja pokazuje da naši junaci neće biti zaboravljeni - rekao je Petrović.

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač poručio je da se na ovaj način MUP odužuje svim junacima koji su poginuli u ratnim sukobima.

Lukač je istakao da su 782 pripadnika Ministarstva poginula u Odbrambeno-otadžbinskom ratu boreći se za Republiku Srpsku i da je ovo poruka svim policajcima i porodicama poginulih, da ti junaci nisu zaboravljeni, kao i da ova spomen-crkva zauvijek ostaje njima u slavu i čast.

Ministar je rekao da će 21. novembra, kada MUP obilježava krsnu slavu Svetog arhangela Mihaila, biti osveštana i crkva posvećena ovom svetitelju.