latinica  ћирилица
03/10/2019 |  19:09 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Senat: Kecman narušio ugled Univerziteta

Luka Kecman više nije prorektor za ljudske i materijalne resurse Univerziteta u Banjaluci. Većinom glasova, razriješen je na vanrednoj sjednici Senata. Na teret mu je stavljeno da je, nedopuštenim radnjama, narušio ugled Univerziteta. Sjednica Senata zakazana je nakon što su studenti Akademije umjetnosti, čiji je Kecman profesor, iznijeli primjedbe na njegov rad.

Da je Luka Kecman narušio ugled Univerziteta, smatraju 23 člana Senata. Dva su bila protiv razrješenja, jedan suzdržan prema prijedlogu rektora Radoslava Gajanina da Kecman bude smijenjen zbog, kako je rekao, štetnih aktivnosti.

- Te aktivnosti se odnose na postupanje prema studentima, nepromišljene izjave, brojni disciplinski postupci koji su vođeni, i na kraju i prijava za uzimanje mita - rekao je Gajanin.

Kecman je i na sjednici Senata negirao sve ove optužbe. Pita kako je moguće da mu na teret budu stavljeni događaji koje Rektorat nije smatrao spornim kad je biran za dekana ili prorektora.

- Govorilo se o prijavama od prije 13 ili 20 godina. Sramota je da se članovi Senata izjašnjavaju, a da nisu imali nijedan dokument koji potvrđuje tvrdnje - kaže Kecman.

Suprotno ovim tvrdnjama, predstavici Unije studenata Republike Srpske kažu da su vidjeli dovoljno podataka i da su donijeli ispravnu odluku. Zahvalni su rektoru Gajaninu što je uvažio molbu njihovih članova i zakazao sjednicu Senata koja je, uvjereni su, podigla ugled ove institucije.

- Ime Univerziteta mora biti u najboljem pogledu predstavljeno i Univerzitet mora ići ka napretku i tu smo saglasni sa rektorom. Nadam se da ćemo i dalje težiti tome da Univerzitet bude što bolje rangiran kako ovdje, tako i u svijetu - istakao je Nemanja Babić, predsjednik Unije studenata Republike Srpske.

Gajanin kaže da se rukovodio činjenicom da nastavnik ili saradnik koji ima bilo kakvu mrlju u akademskoj karijeri ne može biti u rukovodstvu Univerziteta.

Većem ugledu mogle bi da doprinesu i upravne kontrole visokoškolskih ustanova, koje su izostale u prethodnom periodu. Kaže to nekadašnji studentski lider i aktuleni viši stručni saradnik za razvoj Univerziteta u Banjaluci Predrag Govedarica.

- Poštujem autonomiju u smislu izbora u naučna zvanja, ali što se tiče rada i funkcionisanja, mislim da bi Ministarstvo trebalo da vrši češće kontrole, tj. upravne nadzore fakulteta, uključujuči i samu Akademiju umjetnosti - smatra Govedarica.

Podsjećamo, studenti pomenute Akademije profesora Kecmana su, između ostalog, optužili da je u Novom Sadu kao nastavnik konopcem za klupu vezivao nestašne đake i da je, lažno se predstavljajući, bez izbora u zvanje na banjalučkoj Akademiji držao predavanja umjesto profesora. Njegovog nasljedika na poziciji prorektora za ljudske i materijalne resurse rektor će imenovati na sjednici Senata krajem mjeseca.