latinica  ћирилица
03/10/2019 |  19:41 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Sokolac planira izgradnju Gradske kuće

U Sokocu planiraju izgradnju Gradske kuće, koja bi objedinila više ustanova. Autor idejnog rješenja, mladi ali međunarodno afirmisani arhitekta Novica Motika, predvidio je da, pored lokalne uprave, u Gradskoj kući budu smješteni muzej, jedna od najstarijih biblioteka na ovim prostoroma, multi-funkcionalna dvorana, galerija, spomen - soba... Opštinska uprava uvjerena je da će projekat podržati vlade Srpske i Srbije.

Objekat korisne površine 2.300 kvadratnih metara smješten na trgu površine 6.150 metara kvadratnih, sa uređenim zelenim površinama, modernom rasvjetom, šetalištem.

Trgom će dominirati spomenik partijarhu Pavlu visine osam metara.

Porušeni hotel "Romanija" nadomjestila bi građevina, kojoj je projektant, ravnopravno sa karakterom sadržaja podario i težinu istorijskih znamenja. Motika se opredijelio za neoklasicizam.

- Trg, spomenik, Gradska kuća sa istorijskim sadržajem - muzej, pozorište, spomen - soba, jedna od najstarijih biblioteka na našim prostorima, galerija, to su naše svetkovine, kulturna nasljeđa, koja kroz istoriju pričaju - ističe Novica Motika, arhitekta - autor idejnog rješenja Gradske kuće na Sokocu.

Predračunska vrijednost objekta seže do četiri i po miliona KM, projektna dokumentacija za koju bi sredstva izdvojila opština, najmanje 200.000 KM. Ni blizu tih iznosa ne dosežu mogućnosti male opštine, na istočnoj kapiji Grada, ali dosadašnja ulaganja Vlade Srpske, a i Vlade Srbije opravdavaju očekivanja da podrška neće izostati.

- Јa nisam nikada vraćen ni sa jednim projektom iz Vlade Srpske ali nisam ni tražio sredstva za neke nerealne stvari. Ovo je kapitalni objekat koji će značiti za Republiku Srpsku. Ova kuća sa manastirom i srpskim vojničkim grobljem sigurno će biti značajna za srpsku istoriju - rekao je Milovan Bjelica, načelnik opštine Sokolac.

Idejni projekat u anketi na opštinskoj stranici podržalo je 90 odsto građana. I naši sagovornici uglavnom vjeruju u njegovu realizaciju.

Život na Glasinačkom polju seže i do praistorije. Za brojne iskopine iz perioda paleolita, bronzanog i željeznog doba rasute po muzejima u Austriji i BiH, gradnjom Gradske kuće i muzeja osnovano bi se moglo tražiti da budu vraćene zavičaju.

Pri tom dostojno mjesto i za Narodnu biblioteku osnovanu još 1926. godine, spomen - sobu poginulim borcima, kao i multifunkcionalnu salu sa 250 mjesta.