X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
04/10/2019 |  08:19 | Izvor: TANЈUG

Rusija pomaže Kini da napravi sistem za upozorenje od raketa

Rusija pomaže Kini da napravi sistem za upozorenje od raketnih napada, kakav trenutno imaju samo SAD i Rusija, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.
Kina i Rusija   Foto: Thinkstock -
Kina i Rusija Foto: Thinkstock

- Mi sada pomažemo našim kineskim partnerima da razviju sistem za upozorenje od raketnih napada. Ovo je veoma ozbiljna stvar, koja će dramatično poboljšati odbrambene kapacitete Narodne Republike Kine - rekao je Putin na diskusionom forumu "Valdaj" - prenio je sinoć TASS.

On je dodao i da izgleda da su SAD "bar nekoliko godina" radile na razvoju nove rakete, koja potpada pod Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa, dok je on i dalje bio na snazi.

Putin je na skupu govorio i o drugim temama, uključujući situaciju u Persijskom zalivu, Ukrajini, sukobu Saudijske Arabije i Irana...

On je rekao da vjeruje da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski iskren u namjeri da riješi sukob na istoku Ukrajine, u skladu sa svojim predizbornim obećanjima.

- Ljudi čekaju da ovo pitanje bude riješeno. Mislim da on to iskreno želi, ovo je njegovo iskreno uvjerenje ili bar težnja. Teško mi je da kažem u ovom trenutku da li će to uspjeti da uradi, da li će moći da se odupre onima koji su protiv tog procesa - rekao je Putin.

Putin je predložio da se formira organizacija, u čijem radu bi učestvovale Rusija, SAD, evropske i druge zemlje kao bi se riješila pitanja u Persijskom zalivu.

On je podsjetio da je Rusija došla do ideje o razvoju koncepta za obezbjeđivanje kolektivne bezbjednosti u Persijskom zalivu u julu ove godine, ocjenivši da je ta ideja i dalje aktuelna zbog "nasilne i nepredvidive situacije u regionu".

- Nudimo da ostavimo po strani naše razlike i uzajamne pretenzije kako bi, pratkično od nule, formirali organizaciju za bezbjednost i saradnju u regionu, koja bi uključila Persijske zemlje, kao i Rusiju, Kinu, SAD, EU, Indiju i druge države koje su zainteresovane kao posmatrači - rekao je Putin.

On je pozvao Iran i Saudijsku Arabiju da ne koriste teritoriju Sirije kao mjesto sukoba.

Putin je rekao da zna da rukovodstvo Saudijske Arabije i Irana želi mir i dobrobit sirijskom narodu.

- I mi ih pozivamo da se vode tim plementim motivima i učine svaki mogući napor kako ne bi koristili sirijsku teritoriju kao mjesto sukoba - poručio je Putin.

Predsjednik Rusije rekao je i da je uvjeren da će biti nemoguće riješiti globalne probleme bez učešća azijskih zemalja.

U suprotnom, kako je naglasio, bilo koja rješenja, postignuta na neki drugi način, ne mogu se smatrati legitimnom.

Putin je istakao i da je Rusija protiv formiranja novih vojnih blokova i naglasio da je Asocijacija nacija Јugostične Azije (ASEAN) glavna organizacija u Aziji.

- Naš koncept je da ne bi trebalo stvarati nove blokove, poput Sjevernoatlanske alijanse nakon Drugog svjetskog rata - rekao je Putin.