X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
04/10/2019 |  09:46 ⇒ 11:33 | Izvor: SRNA

Biglič: Promjena Dejtona samo uz saglasnost svih u BiH

Turska podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, a Dejtonski mirovni sporazum može biti promijenjen samo uz saglasnost svih strana u BiH, izjavio je ambasador Turske u Beogradu Tandžu Biglič.
Dejtonski sporazum - Foto: RTRS
Dejtonski sporazumFoto: RTRS

- Ako bude nekih izmjena ili poboljšanja ovog sporazuma, to mora biti urađeno u saglasnosti svih zainteresovanih strana i pod nadzorom nadležnih međunarodnih institucija - rekao je Biglič za Blic.

Odgovarajući na pitanje da li zna da je SDA Bakira Izetbegovića nedavno usvojila deklaraciju koja bi trebalo da dovede do ukidanja Republike Srpske i da li bi Turska podržala tu ideju, Biglič je naveo da je "Izetbegović naglasio da ove inicijative neće biti jednostrane, nezakonite i neustavne, već da je to moguće samo, uz saglasnost svih strana".

- Smatram da će rezultati trilateralnog sastanka Turske, Srbije i BiH tokom posjete Srbiji turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana konkretno doprinijeti cijelom regionu - istakao je Biglič.

On je naveo da će tokom predstojeće Erdoganove posjete Srbiji, u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i članova Predsjedništva BiH, u Sremskoj Rači biti položen kamen temeljac za izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo.

Biglič je rekao da će tokom Erdoganove posjete, planirane za 7. i 8. oktobar, između ostalog, biti održan i poslovni forum kojem će prisustvovati 200 turskih privrednika, kao i trilateralni samit lidera Srbije, Turke i BiH.