latinica  ћирилица
04/10/2019 |  09:57 ⇒ 13:18 | Autor: SRNA

Zvizdić, Mektić i Šarović traže da federalna policija čuva granicu u Srpskoj

Predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić i ministri bezbjednosti Dragan Mektić i spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović ultimativno su zatražili od direktora Granične policije BiH Zorana Galića da dopusti Federalnoj policiji da sa pripadnicima Granične policije vrši kontrolu istočne granice u Republici Srpskoj, objavila je ATV.

Na sastanku juče u Sarajevu, kojem su, osim predstavnika agencija za provođenje zakona na nivou BiH, prisustvovali Zvizdić, Mektić i Šarović, vršen je žestok pritisak na Galića da počne sa primjenom pravilnika koji je lično donio Mektić, a koji predviđa upućivanje predstavnika drugih policijskih agencija u BiH u odbranu istočne granice BiH kao ispomoć Graničnoj policiji BiH, navodi ova televizija.

Srpski ministri, uz podršku Zvizdića, tražili su od Galića da omogući Federalnoj policiji da na teritoriji Srpske može raditi sve što je nadležnost Policije Republike Srpske i nisu prezali ni od ucjena, ističe ATV, pozivajući se na dobro obaviješteni izvor.

ATV navodi da direktor Granične policije nije podlegao pritisku, uz oštar odgovor da neće uraditi to što od njega traže, jer je protivustavno i protivzakonito.

Prema riječima istog izvora, sastanak je bio veoma težak i mučan, praćen teškim riječima i većina bi podlegla pritisku, ali Galić, koji je policajac sa dugogodišnjom profesionalnom karijerom, "nije se dao omesti da postavi sve učesnike na svoje mjesto".

Nakon povlačenja pripadnika Agencije za istrage i zaštitu sa granice, posebna tema bila je Žandarmerija MUP-a Republike Srpske koja je angažovana na granici BiH prema Srbiji, koja zagovornicima ulaska federalne policije na teritoriju Srpske predstavlja trn u oku, navodi ATV.

Povezane vijesti:

Župljanin: Angažman Federalne policije na teritoriji Srpske - nezakonit

Vasić: Novi čin Mektićeve i Šarovićeve izdaje interesa Srpske

Galić: Pripadnici Sipe dva mjeseca ne mogu asistirati na istočnoj granici