latinica  ћирилица
04/10/2019 |  10:28 ⇒ 10:30 | Autor: SRNA

Župljanin: Angažman Federalne policije na teritoriji Srpske - nezakonit

Dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu iz Banjaluke Slobodan Župljanin izjavio je da je nezakonit i neprihvatljiv zahtjev predsjedavajućeg Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denisa Zvizdića, ministra bezbjednosti Dragana Mektića i ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića da istočnu granicu u Srpskoj kontroliše Federalna policija sa pripadnicima Granične policije BiH.
Slobodan Župljanin - Foto: RTRS
Slobodan ŽupljaninFoto: RTRS

- To nije potrebno niti je zakonski moguće. Zakonom je propisano da Federalna policija ne može djelovati na teritoriji Republike Srpske, i to u startu treba odbaciti kao moguću varijantu - rekao je Župljanin Srni.

Prema njegovim riječima, istočnu granicu Republike Srpske i BiH sa Srbijom može i treba da obezbjeđuje Granična služba koja je po zakonu i nadležna za to.

- U slučaju potrebe u taj posao može da bude uključeno Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske jer ima zakonsku mogućnost i dovoljno snaga, resursa i kapaciteta za taj zadatak - naglasio je Župljanin.

Alternativna televizija /ATV/ objavila je da Zvizdić, Mektić i Šarović ultimativno zahtijevaju od direktora Granične policije BiH Zorana Galića da dopusti Federalnoj policiji da sa pripadnicima Granične policije BiH kontroliše istočnu granicu u Republici Srpskoj.

Na jučerašnjem sastanku u Sarajevu kojem su, osim predstavnika agencija za sprovođenje zakona na nivou BiH, prisustvovali Zvizdić, Mektić i Šarović, vršen je veliki pritisak na Galića da počne sa primjenom pravilnika koji je donio lično Mektić, a koji predviđa upućivanje predstavnika drugih policijskih agencija u BiH u odbranu istočne granice BiH kao ispomoć Graničnoj policiji BiH, ističe ATV.

Galić nije podlegao njihovom pritisku, odgovorivši da neće uraditi to što od njega traže, jer je protivustavno i protivzakonito.