X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
04/10/2019 |  11:16 ⇒ 12:23 | Izvor: RTRS

Raspisan konkurs za pilot-program "Sinergija" (FOTO)

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske raspisalo je danas konkurs za pilot-program "Sinergija", koji podrazumijeva sufinansiranje zajedničkih projekata naučnoistraživačke zajednice i privrede, za šta će biti izdvojeno 250.000 KM.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević pojasnio je na konferenciji za novinare u Banjaluci da je riječ o prvom programu ovakve vrste koji realizuje Vlada Srpske, a ima za cilj spajanja privrede i naučnoistraživačke zajednice.

- Cilj programa je da se u sklopu odobrenih sredstava Vlade, odnosno 250.000 KM koji su raspoređeni u pet projekata po 50.000 KM, dođe do konkretnih inovativnih rješenja i projekata i da vidimo kako Republika može imati korist od ovakvih projekata koji su rezultat saradnje domaćih poslovnih subjekata i naučnoistraživačke zajednice - pojasnio je Rajčević.

Prema njegovim riječima, program je koncipiran tako da domaći poslovni subjekti u saradnji sa naučnoistraživački organizacijama mogu aplicirati za ova sredstva čime Vlada sufinansira njihove aktivnosti.

- Evaluiraćemo rezultate ovog pilot-projekta, vidjeti u njegovoj završnici koji su efekti da bismo u narednom periodu povećali sredstva ukoliko poluči rezultate kojim se nadamo, a to je stvaranje inovativnih rješenja i da domaća poslovna zajednica sagleda sve potencijle naučnoistraživačke zajednice i da kroz taj rad dođemo do konkretnih rezultata - kaže Rajčević.

Pomoćnik ministra za naučnotehnološki razvoj Siniša Marčić pojasnio je da je predviđeno da program podrži pet projekata u vrijednosti od 50.000 KM pri čemu će se moći prijaviti konzorcijumi sastavljeni od najmanje jednog privrednog društva i najmanje jedne naučnoistraživačke organizacije.

- Podstičemo i saradnju između fakulteta i instituta, da bismo dobili interdisciplinarna rješenja tako da se mogu prijaviti najviše tri partnera u okviru konzorcijuma koji će morati da obezbijede 20 odsto sopstvenih sredstava -  pojasnio je Marčić i dodao da to ne moraju biti samo finansijska sredstva, već može biti oprema za rad.

On ističe da je osnovna svrha projekta da se vidi kako se može postići simbiotički efekat, ali i da se razvije povjerenje domaćih privrednika u naučnoistraživačku zajednicu kako bi koristili njene resurse.

Marčić je pojasnio da je svrha programa da domaći naučnici u saradnji sa privrednicima identifikuju probleme u poslovanju i ponude rješenja iz naučnoistraživačkog ugla - od uvođenja inovativnih rješenja u proces proizvodnje do unapređenja postojećih tehnoloških procesa.

Krećemo sa "Sinergijom", pilot programom spajanja privrede i nauke kroz sufinansiranje konzorcijuma naučnoistraživačkih organizacija i domaćih preduzeća! @Vlada_Srpske je u ovoj godini za program obezbjedila 250.000 KM podijeljenih na 5 projekata u vrijednosti 50.000 KM. Srećno! pic.twitter.com/ihHkXQ5Zmu