latinica  ћирилица
04/10/2019 |  11:28 | Autor: RTRS

Patrijarh Irinej sa episkopima na proslavi autokefalnosti SPC u Nikeji

Sedam dana poslije proslave osam vijekova srpske autokefalnosti, koja će se održati u manastiru Žiča, Pećkoj Patrijaršiji i Beogradu, slična proslava istim povodom biće održana u Carigradu i Nikeji u organizaciji Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja.
Patrijarh Irinej - Foto: RTRS
Patrijarh IrinejFoto: RTRS

U pozivnom pismu koje je uputio poglavaru Srpske pravoslavne Crkve, patrijarh Vartolomej je na proslavu pozvao ne samo srpskog Patrijarha nego i svakog srpskog arhijereja pojedinačno, upućujući otvoreni bratski poziv i očekujući učešće jerarhije srpske crkve u sveštenoj jubilarnoj proslavi autokefalnosti sestrinske Srpske pravoslavne Crkve.

Patrijarh srpski Irinej je prije nešto više od godinu dana uputio poziv patrijarsima svih sestrinskih pravoslavnih crkava da uzmu učešće u proslavi jubileja 8 vijekova od hirotonije Svetog Save u Nikeji. Međutim, u martu ove godine srpski Patrijarh se obratio pismom patrijarsima pomjesnih pravoslavnih crkava i istakao da će "organizacija osamstogodišnjeg jubileja autokefalnosti Srpske Crkve biti u granicama i okvirima samo Srpske Crkve, bez počasnog prisustva patrijarha pomjesnih Crkava ili njihovih predstavnika" i otkazao prethodno pozivno pismo. Na taj korak odlučio se zbog spora Carigradske patrijaršije i Ruske pravoslavne crkve oko ukrajinskog crkvenog problema.

Uprokos tome, početkom septembra mjeseca ove godine, Vaseljenski patrijarh je, želeći da obraduje Srpsku Crkvu, obavestio Patrijarha srpskog Irineja da će Vaseljenska Patrijaršija u oktobru ove godine, organizovati proslavu velikog jubileja Srpske Pravoslavne Crkve i to na izvoru njene autokefalnosti u Nikeji.

Izvo: Top Portal