latinica  ћирилица
04/10/2019 |  11:59 ⇒ 18:24 | Autor: RTRS

Cvijanović: Prijedlog o povećanju plata usmjeren ka demografskoj obnovi Srpske (VIDEO)

SNSD-ov prijedlog o povećanju plata usmjeren je ka porodicama, jer se povećanjem plata stvaraju bolji životni uslovi i standardi što bi moglo doprinijeti demografskoj obnovi Republike Srpske, poručila je predsjednica Srpske Željka Cvijanović.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Prijedlog po kome bi plate u Srpskoj, od 1. januara sljedeće godine, trebale bi biti veće od pet do 20 odsto, biće dostavljen nadležnim institucijama, kaže Cvijanovićeva. I dodaje da budžet Srpske može podnijeti povećanja plata.

Istakla je da u ovoj godini moraju biti stvorene pretpostavke i usvojeno sve što je neophodno u Vladi Srpske i u Narodnoj skupštini.

- Sredstva za povećanje plata biće obezbijeđena iz budžeta, a već je rečeno da je to 65 miliona KM. I ovo što radimo uklapamo u program nacionalne demografske obnove, a jedna dimenzija jeste da se rađa više djece, i to stimulišemo različitim pronatalitetnim mjerama koje ćemo jačati - istakla je Cvijanovićeva.

Ona kaže da je sve zasnovano na realnoj računici.

- Nikada nismo preduzimali nijedan nerealan korak. Svjedoci ste da zbog povećanja plata i penzija nisu izostala neka druga davanja iz budžeta. Imamo mogućnosti i hoćemo da naši građani imaju veće plate. Činjenica je i da stvaramo što je više moguće radnih mjesta, a pokrenuli smo dodatne programe zapošljavanja - rekla je Cvijanovićeva.

Podsjetila je da je pokrenut program zapošljavanja "Startap" za šta postoji podrška Srbije.

To podrazumijeva mlade ljude i preduzetnike, kao i sve koji hoće da se oprobaju u poslovnoj djelatnosti. Samozapošljavanje je u porastu, uz stimulans države. Sve je ovo veliki program koji se odvija na nekoliko kolosijeka - kaže Cvijanovićeva.

Prijedlog o povećanju plata budžetskim korisnicima koji će uputiti Vladi dogovoren je na sastanku radne grupe SNSD-a za izradu prijedloga politike povećanja plata u Republici Srpskoj.

Povezane vijesti:

Od 1. januara primanja u Srpskoj veća i do 20 odsto

Mišić: U dva koraka do najniže plate od 600 KM