X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
04/10/2019 |  12:55 ⇒ 13:18 | Izvor: RTRS

Ambasada Rusije: Vještačko uvlačenje BiH u evroatlansku orbitu stvara nove podjele

Ambasada Rusije u BiH navodi da se Rusija nikada nije miješala u unutrašnje stvari BiH, istaknuto je u saopštenju ove ambasade, a povodom, kako kažu, nastavka tumačenja stava Rusije u vezi sa euroatlantskim integracijama BiH.
Ambasada Rusije u BiH -
Ambasada Rusije u BiH

U saopštenju se naglašava da se Rusija nikada nije miješala, niti je imala i nema takve namjere.

Dodaju da poštuju suverenu volju naroda. Istovremeno, sa žaljenjem bilježimo konstantne pokušaje uvlačenja naroda BiH u orbitu vojno-političke sjevernoatlantske alijanse - piše u saopštenju.

- Željeli bismo skrenuti pažnju na činjenicu da svi koji su upoznati sa realnom situacijom u savremenoj BiH mogu vidjeti da nema ni znakova konsenzusa u lokalnom društvu u pogledu članstva u NATO-u. Očito je da se jedan od konstitutivna naroda države protivi članstvu u ovom vojnom bloku, nije zaboravio malignu ulogu koju je Alijansa odigrala tokom sukoba u BiH i na Kosovu 1995. i 1999. godine, protivi se integraciji u NATO, što je, sa tačke gledišta logike i zdravog razuma sasvim razumljivo - navodi se u saopštenju.

Navode i da su sigurni da vještačko uvlačenje BiH u evroatlantsku orbitu potkopava unutrašnju političku stabilnost, stvara nove podjele, te je u suprotnosti sa logikom Dejtonskog mirovnog sporazuma, u kojem je predviđeno donošenje vitalnih odluka isključivo na temelju konsenzusa između tri konstitutivna naroda.