X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
04/10/2019 |  14:08 ⇒ 14:58 | Izvor: SRNA

Mišić: U dva koraka do najniže plate od 600 KM

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je danas da Sindikat i dalje zastupa stav da najniža plata u Srpskoj treba da raste u dva koraka da bi se došlo do iznosa od 600 KM.
Ranka Mišić - Foto: RTRS
Ranka MišićFoto: RTRS

- Prvi korak je da to bude 550 KM, a u idućem kvartalu naredne godine da se dođe do najniže plate od 600 KM. Najniža plata je važna jer će da podstakne povećanje plata u realnom sektoru - rekla je Mišićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je naglasila da je važno da se u razgovorima koji slijede sa Vladom Republike Srpske i socijalnim partnerima dogovori najniža plata "koja treba biti veća od onog iznosa koji se čuo juče od SNSD-a /500 KM/".

- Donekle i ohrabruje stav SNSD-a, čiji funkconeri obavljaju najvažnije dužnosti u Srpskoj, o njihovoj ponudi za rast plata korisnicima budžeta i najnižoj plati u Srpskoj - smatra Mišićeva.

Navela je i da slijede razgovori o tome kako najpravednije povećati plate onim koji se finansiraju iz republičkog budžeta, a, istovremeno, doći do povećanja plata u realnom sektoru.

- Povećanje najniže plate tiče se svih radnika, bez obzira da li rade u javnom ili privatnom sektoru. Kada govorimo o povećanju plata u realnom sektoru, to je veliki izazov koji je trenutno na stolu i kada je u pitanju Vlada, Unija Udruženja poslodavaca i Savez sindikata Srpske - rekla je Mišićeva.

Podsjetila je da u posljednjih nekoliko mjeseci Savez sindikata vodi ozbiljnu kampanju za povećanje plata svim radnicima u Srpskoj.