latinica  ћирилица
04/10/2019 |  14:46 | Autor: SRNA

Optužnica za zločin protiv čovječnosti na području Pala

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Јovana Kušića i Branislava Vukovića za zločin protiv čovječnosti na području Pala 1992. godine, saopšteno je iz ove pravosudne ustanove.
Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Optuženica tereti Kušića i Vukovića da su tokom maja i juna 1992. godine kao pripadnici Stanice javne bezbjednosti Pale učestvovali u nezakonitom zatvaranju, mučenju, zlostavljanju i premlaćivanju bošnjačkih civila koji su bili zatvoreni u fiskulturnoj sali Doma kulture.

Od posljedica mučenja, zlostavljanja i premlaćivanja trojica zatvorenika umrla su ubrzo, a više ih je zadobilo teške fizičke i psihičke povrede, navodi se u saopštenju.

Kušić, koji je nastanjen u Novom Sadu i državljanin je Srbije, te Vuković, koji živi u Vankuveru i državljanin je Kanade, optuženi su za krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz Krivičnog zakona BiH.

Tužilaštvo BiH će navode iz optužnice dokazivati pozivanjem više od 20 svjedoka optužbe, od kojih će pet svjedočiti uz mjere zaštite, te priložiti više desetina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.