latinica  ћирилица
04/10/2019 |  15:34 ⇒ 18:24 | Autor: SRNA

ERS spremna da realizuje velike investicije

Direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović izjavio je danas da je to javno preduzeće spremno da realizuje velike investicije i na taj način iskoristi velike potencijale Srpske u energetici.
Elektroprivreda Republike Srpske - Foto: RTRS
Elektroprivreda Republike SrpskeFoto: RTRS

- Znamo koji model možemo da primijenimo u zavisnosti od investitora ili izvođača. Takođe, znamo koji model finansiranja možemo da obezbijedimo. Potrebno je učešće i obično se traži da ono bude 15 do 25 odsto vrijednosti investicije - rekao je Petrović na panelu "Najveći investicioni projekti - energetika, putevi, telekomunikacije" koji je održan u sklopu Međunarodnog sajma nekretnina i investicija u Banjaluci.

Petrović je istakao da su na ovaj način došli do toga da mogu da realizuju projekat izgradnje solarne elektrane snage 100 megavata u Hercegovini.

- Imamo riješenu finansijsku konstrukciju za vjetroelektranu Hrgud i u toku je tenderska procedura za hidroelektranu Dabar. Postoje potencijali Drine i krećemo se prema zajedničkoj investiciji sa Srbijom. Imamo u planu hidroelektrane na Bistrici, hidroelektranu Cijevna i vjetroelektranu Trusina koja ima potencijal veći od 200 megavata - naglasio je Petrović.

On je naveo da je obaveza Elektroprivrede da u naredne tri godine otpočne ove investicije.

- To podrazumijeva primjenu mješovitog modela izvođenja, odnosno finansiranja, te da nađemo adekvatne izvođača i da krenu ozbiljni radovi u naredne tri godine - kaže Petrović.

Prema njegovim riječima, ne može se ništa uraditi za kratko vrijeme, navodeći da je bivša Јugoslavija gradila hidroelektranu "Trebinje 1" osam godina.

- Ozbiljna znanja, ozbiljni kadrovi, ozbiljne konsultantske kuće su potrebni da bismo mogli doći do ovih investicija. Plan je da oko 2,5 milijardi KM bude uloženo u narednih 10 godina - kaže Petrović.

On je naglasio da Elektroprivreda do sada nije imala razvojnu komponentu, jer je vodila socijalnu politiku prilikom kreiranja cijene električne energije koja je znatno ispod tržišnih.

- Da je naša Elektroprivreda svake godine, kao što su to radile sve elektroprivrede u okruženju, povećavala cijene samo dva do tri odsto danas bi na računu imala 100 miliona KM za neophodne investicije - istakao je Petrović.

On je rekao da je problem u tome što bankarski sektor u BiH ne može da obezbijedi ni 50 miliona KM prilikom velikih investicija.

- Treba se udružiti pet banaka pa da obezbijede 100 miliona evra za podršku investiciji, a energetika je zahtjevna u finansijskom smislu i radi se o znatno većim iznosima. Iz tih razloga su nam strane banke bliže - pojasnio je Petrović.

On je dodao da Elektroprivreda Republike Srpske planira da u narednih 10 godina poveća proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora za 1.000 megavata za šta će biti potrebno 2,5 milijardi KM.