X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
04/10/2019 |  15:54 | Izvor: SRNA

Sjednica Doma naroda FBiH okončana bez usvajanja dnevnog reda

Delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH nisu usvojili predloženi dnevni red, čime je okončana današnja sjednica.
Dom naroda FBiH (Foto: I.Š./Klix.ba) -
Dom naroda FBiH (Foto: I.Š./Klix.ba)

Za predloženi dnevni red glasalo je 20 poslanika, 17 je bilo protiv, dok je šest bilo uzdržano.

Današnju sjednicu obilježio je neuspješan pokušaj konstituisanja Kluba Srba i izbora njihovog predsjednika.

Delegat SDP-a Igor Stojanović, koji je predložio konstituisanje Kluba Srba, rekao je nakon neuspješnog pokušaja da jedan narod neće ravnopravno učestvovati u radu Doma i da to parlamentarno tijelo nema ustavnost.

Dom naroda trebalo je da po skraćenom postupku razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima, kojim se otklanjaju postojeće smetnje u radu inspekcijskih organa, pokreće postupak harmonizacije rješenja u legislativi iz oblasti prekršaja u FBiH sa važećim propisima o prekršajima na nivou BiH i Republike Srpske.

Pred delegatima trebalo bi da se nađe i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou FBiH i Prijedlog zakona o zanatstvu i srodnim djelatnostima u FBiH.

Delegati je trebalo da razmatraju i Nacrt zakona o zaštiti vazduha kojim se uređuje zaštita i upravljanje kvalitetom vazduha, planiranje kvaliteta i mjere za poboljšanje kvaliteta vazduha uz mjere zaštite ozonskog omotača i ublažavanja i prilagođavanja klimatskim promjenama.

Ovim zakonskim rješenjem definisani su i poslovi mjerenja kvaliteta vazduha i emisija, informisanje i izvještavanje, finansiranje zaštite i poboljšanja kvaliteta vazduha, informacioni sistem, upravni nadzor, te kaznene odredbe.

Na današnjoj sjednici trebalo je da bude razmatran i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodama, zakona o podsticanju razvoja male privrede u FBiH, podršci porodicama sa djecom u FBiH, te izmjenama i dopunama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova.