latinica  ћирилица
04/10/2019 |  16:29 ⇒ 16:35 | Autor: SRNA

Salihovićev predmet upućen Kantonalnom sudu

Sarajevski Opštinski sud uputio je na postupanje Kantonalnom sudu Sarajevo predmet protiv bivšeg glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića, koji je optužen za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, javila je Balkanska istraživačka mreža.
Goran Salihović - Foto: RTRS
Goran SalihovićFoto: RTRS

Iako je optužnica protiv Salihovića podignuta još u novembru 2018. godine, sudski postupak još nije počeo.

Sud BiH uputio je Salihovićev spis u februaru 2019. godine Opštinskom sudu, koji se potom "oglasio stvarno nenadležnim za odlučivanje po optužnici Tužilaštva BiH", te je predmet upućen na višu instancu zbog zaprijećene kazne.

- Kantonalni sud u Sarajevu zaprimio je predmet protiv Gorana Salihovića na postupanje po nadležnosti i u tom predmetu nije počelo suđenje, odnosno nije zakazan glavni pretres - rečeno je BIRN-u u Kantonalnom sudu.

Salihović je krajem januara ove godine negirao krivicu u Sudu BiH, a ubrzo je, početkom februara, taj sud donio rješenje kojim se postupak protiv njega prenosi na sarajevski Opštinski sud, kako bi se obezbijedilo "nepristrasno i pravično suđenje".

Optužnica tereti Salihovića da je pribavio imovinsku korist u iznosu većem od 50.000 KM, odnosno da je, kao glavni tužilac Tužilaštva BiH, u periodu od februara 2013. do septembra 2016. godine postupao suprotno odluci o uslovima i načinu korištenja sredstava za reprezentaciju i poklone, čime je prekoračio limit potrošnje u zemlji i inostranstvu na mjesečnom nivou.

Salihović je disciplinskim postupkom skinut s pozicije glavnog tužioca i ostao je da radi kao tužilac Tužilaštva BiH.