X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
04/10/2019 |  16:42 | Izvor: RTS

Ukrajina ipak preispituje slučaj Hantera Bajdena

Glavni tužilac Ukrajine najavio da će preispitati nekoliko važnih slučajeva koje su vodili njegovi prethodnici, uključujući i slučaj koji se vodio protiv vlasnika gasne kompanije u kojoj je bio zaposlen sin Džozefa Bajdena.
Hanter i Džo Bajden - Foto: Getty Images
Hanter i Džo BajdenFoto: Getty Images

Najava preispitivanja nekoliko istraga uslijedila je posle pokretanjaa procesa opoziva američkog predsjednika Donalda Trampa, upravo zbog navodne zloupotrebe službenog položaja i uslovljavanja vojne pomoći pokretanjem istrage protiv Bajdenovog sina.

Glavni tužilac Ukrajine, Ruslan Rjabošapka je rekao da ima namjeru da preispita ukupno 15 slučajeva, uključujući i najpoznatiji slučaj gasne kompanije "Burisma holdings" u čijem je upravnom odboru donedavno sedeo Bajdenov sin, Hanter.

Ostaje, međutim, nejasno koliko će najavljena procedura trajati.

- Ključne riječi u ovom procesu nisu ni Burisma ni Bajden - rekao je ukrajinski tužilac.

Ukrajinski Unian navodi da se istraga vodila o navodnom pranju 33 miliona dolara u komplikovanom pripajanju jedne kompanije holdingu Burisma u čijem je upravom odboru bio i Hanter Bajden. Među imenima koja su se pominjala tokom istrage je i Mikola Zločevski, biznismen i nekadašnji ministar ekologije.

Njujork tajms navodi da ukrajinske vlasti već mjesecima balansiraju između Trampa i demokrata, šaljući signale američkom predsjedniku da će ispitati slučaj, dok istovremeno poručuju demokratama da neće podleći pritisku američkog predsjednika.

Upravo zbog toga, ukrajinski tužilac je jasno naglasio da u vezi sa preispitivanjem ovih slučajeva nije "odgpovarao na bilo kakve telefonske pozive", ali da će ukoliko se pokaže da je neko kršio zakone pravovremeno reagovati.

Pokretanjem procesa opoziva, demokrate u SAD pokušavaju da dokažu da je Tramp zloupotrijebio službeni položaj i de fakto ucijenio Ukrajinu da pokrene istragu protiv Hantera Bajdena ukoliko želi nastavak vojne pomoći.

Istovremeno, Tramp je i od Kine zatražio da istraže ulogu porodice Bajden u seriji poslova.