latinica  ћирилица
04/10/2019 |  17:03 ⇒ 17:54 | Autor: Agencije

Engleski savez traži odgovore na najveći skandal Premijeršipa

Tajms, jedan od najuglednijih svjetskih dnevnih listova, pod egidom "ekskluzivno" otkrio je prije nekoliko dana ono što naziva "najgorim primjerom nedozvoljnog ponašanja jednog kluba prema drugom u istoriji Premijer lige".
FK Liverpul (Foto:twitter) -
FK Liverpul (Foto:twitter)

Tajms je u septembru 2013. godine pisao da je Liverpul vansudskom nagodbom platio Mančester Sitiju milion funti nakon što je otkriveno da su Redsi konkurentima hakovali sistem skautske službe.

Engleski fudbalski savez (FA) je čitav slučaj ponovno aktivirao i sada traži odgovore.

Riječ je o sistem "Skaut 7", softveru koji stručnim štabovima pomaže da sve saznaju o određenim klubovima. U Premijer ligi on se smatra za jedan od najvažnijih alata u stručnim štabovima. Prije šest godina u Mačester Sitiju su ostali iznenađeni kad su doznali da su njihov račun na tom softveru nekoliko puta koristili zaposleni iz Liverpula.

Da ne bi izbio veliki skandal, klub sa Enfilda je 2013. godine platio milion funti na račun Građana, čime su ostvarili dogovor. Ovih dana FA se ponovno zainteresirao za ovaj slučaj i Sitiju poslao službeni zahtjev za informacije o navodnom hakovanju velikog protivnika.

Portal Liverpul Eho objavio je da nadležni ne tretiraju ovaj proces kao istragu, nego kao prikupljanje informacija. Uplitanje Engleskog fudbalskog saveza može biti značajno, jer on u svojim pravilima propisuje "da svi učesnici takmičenja  treba da se sve vrijeme ponašaju u skladu s interesom igre. Ne bi trebalo da naprave ništa što je nedozvoljeno i što dovodi igru na loš glas."

To pravilo odnosi se na "sva takmičenja, klubove, klupske predstavnike, kao i na igrače".

Prema pisanju Tajmsa iz 2013. godine, Siti je podnio žalbu zbog neovlaštenog korištenja svog računa na softveru za skautiranje. Takođe, objavio je da Premijer liga nije bila obaviještena o dogovoru dva kluba kojim su riješili tu situaciju.

Ako Siti podnese sve detalje slučaja nadležnima, oni će možda zatražiti informacije i od Liverpula. Poslije toga, FA će odlučiti hoće li biti potrebe za disciplinskim postupkom.