latinica  ћирилица
04/10/2019 |  18:33 ⇒ 19:37 | Autor: RTRS

Novi Sad: Enogastronomska ponuda Srpske u centru pažnje sajma

Na 52. Međunarodnom sajmu "Lorist" u Novom Sadu, u okviru kog se održava i sajam turizma, učestvuje oko 500 izlagača iz 20 zemalja, među kojima i oni iz Republike Srpske. Danas je u centru pažnje sajamskog predstavljanja, bila enogastronomska ponuda.
Sajam u Novom Sadu - Foto: RTRS
Sajam u Novom SaduFoto: RTRS

Na sajmu turizma u Novom Sadu predstavlja se integrisana turistička ponuda Republike Srpske. Važan segment koji privlači goste je i enogastronomska ponuda, čiji se dio našao pred posjetiocima.

- Potrudili smo se da predstavimo hercegovačka vina, vina iz Trebinja, krajiška vina, najneobičniju i najnoviju nagrađenu rakiju od bundeve budimke, čuvene rakije iz Krajine. Naše kolege iz Semberije donijeli su prehrambene proizvode - rekla je Nada Јovanović direktorka Turističke organizacije Republike Srpske.

Turistička organizacija Laktaši iznijela je pred posjetioce sir trapist i kvalitetna vina, po kojima je sve poznatija.

- Opština Laktaši je poznata i u bivšoj Јugoslaviji sa naše dvije banje - banja Laktaši i banja Slatina. Pored toga možemo se pohvaliti kvalitetnom gastronomijom. Zadnjih godina razvijamo vinogradarstvo na području naše opštine, imamo zasađenih preko 20 hektara vinograda - istakla je Svjetlana Baštinac direktorka TO Laktaši.

I hercegovačka vina nezaobilazan su dio enogastronomske ponude Srpske.

- Predstavili smo neka hercegovačka vina po kojima smo poznati. Tu je žilavka i vranac kao autohtone sorte, i naravno sve ono ostalo što Trebinje nudi kao turistička destinacija - rekao je Marko Radić direktor TO Trebinje.

Među najtraženijim odredištima iz Srpske, bila je Јahorina, koja je već postala prepoznatljiva i širom svijeta.

- Ovo je jedan, jako bitan sajam pred početak sljedeće turističke zimske sezone, gdje mi očekujemo rapidan rast broja dolazaka i noćenja turista - naglasio je Igor Tošić direktor Turističke organizacije Јahorine.

Zainteresovanost posjetilaca sajma u Novom Sadu opravdava optimizam turističkih poslenika, koji se nadaju dobrim rezultatima.