latinica  ћирилица
04/10/2019 |  18:47 | Autor: SRNA

Bocan-Harčenko: U kojoj zemlji koja se nedavno pridružila NATO je krenulo nabolje?

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko upitao je danas, u kojoj se to zemlji koja se nedavno pridružila NATO-u, situacija kardinalno okrenula nabolje i pridruživanje koje zemlje je značajno ojačalo samu Alijansu.
Aleksandar Bocan-Harčenko - Foto: Novosti.rs
Aleksandar Bocan-HarčenkoFoto: Novosti.rs

Ruski ambasador je, reagujući na izjave šefa Pentagona Marka Espera, zapitao kako američkim kolegama još nije dosadilo da ponavljaju jedne te iste otrcane mitove o "malignom uticaju" Rusije i "blagotvornoj ulozi" NATO-a u regionu Balkana, kada je svima već davno poznata njihova neubjedljivost, prenosi "Sputnjik".

- Navikli smo na predmetan razgovor. Molimo da navedete primere - u kojoj se zemlji koja se nedavno pridružila NATO-u, situacija kardinalno okrenula nabolje, uključujući i u sferi borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala? Pridruživanje koje zemlje je značajno ojačalo samu Alijansu? - objavljeno je na zvaničnoj Fejsbuk stranici Ambasade Rusije u Beogradu.

Bocan-Harčenko je rekao da će Moskva uvijek težiti da poveća svoj ugled na Balkanu, da razvija dijalog i uzajamno korisnu saradnju u različitim formatima, ali da ta težnja nikada nije sadržala i neće sadržati zadatak da djeluje u regionu na štetu drugih, kao što se kaže, da se "druži protiv nekoga".

Uzgred, naveo je Bocan-Harčenko, veoma neočekivan je zaokret misli Marka Espera - da mandat misije KFOR, koji je utvrđen u Savjetu bezbjednosti UN, uključuje suprotstavljanje Rusiji, stalnoj članici Savjeta bezbjednosti UN.

- Ali, možda je za misiju pripremljen neki nepoznati mandat, koji nije u okviru međunarodnog prava i Povelje UN, nego je u okviru takozvanog `poretka zasnovanog na pravilima`? Nadam se da je to neuspela šala Marka Espera - naveo je ruski ambasador u Srbiji.

Međutim, istakao je Bocan-Harčenko, nastojanje da se /samoproglašeno/ Kosovo pretvori u uporište NATO-a sa najvećom bazom "Bondstil", teška je i sasvim ozbiljna stvarnost.