X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
04/10/2019 |  19:13 | Izvor: Večernje novosti

Papa krenuo u rat protiv vatikanske mafije

Poglavar Rimokatoličke crkve imenovao je specijalnog tužioca poslije skandala zbog navodnih finansijskih malverzacija.
Papa Franjo - Foto: REUTERS
Papa FranjoFoto: REUTERS

Papa Franjo imenovao je jednog od vodećih tužilaca za borbu protiv mafije za predsjednika krivičnog tribunala Vatikana u trenutku izbijanja novog skandala oko navodnih finansijskih malverzacija u srcu Svete stolice, pišu Novosti.

Đuzepe Pinjatone imenovan je u četvrtak, dva dana nakon što je policija izvršila raciju u Apostolskoj palati i zaplijenila dokumente i kompjutere od državnog sekretarijata.

Pretresene su i kancelarije Agencije za finansijski nadzor Vatikana koja je zadužena za registrovanje mogućeg pranje novca i druge finansijske transakcije.

Pres-služba Vatikana nije željela da objavi više navoda o racijama, osim da su zasnovane na izvještaju Banke Vatikana i kancelarije generalnog revizora o ranijim finansijskim operacijama.

Navodi se da se transakcije odnose na vatikanske nekretnine u Londonu. Objavljena je direktiva vatikanske policije svim zaposlenima u Svetoj stolici u kojoj se izvještava o suspenziji pet zaposlenih u Vatikanu iz predostrožnosti.

Vatikanski list Oservatore Romano osudio je objavljivanje te direktive uz slike i imena pet osoba, navodeći da se radi o "medijskom blaćenju". U uvodniku na naslovnoj strani, vatikanski list je naveo da je istraga pokazala da djeluju finansijske reforme koje je prije deset godina pokrenuo papa Benedikt Trinaesti.

Pinjatone se povukao u maju sa mjesta glavnog tužioca Rima, gdje je vodio istrage o političkoj korupciji i organizovanom kriminalu, kao i italijansku stranu istrage o sumnjivoj smrti italijanskog postdiplomca u Egiptu.

Prije toga, Pinjatore je bio tužilac u Palermu i Ređo Kalabriji, gdje je vodio glavne antimafijske istrage o kriminalnim grupama Koza nostra i Ndrangeta.

Krivični tribunal Vatikana bavi se zločinima koji se dešavaju na teritoriji Vatikana ili uključuju dipolomate Vatikana. Krivični zakon zasnovan je na italijanskom krivičnom zakonu sa elementima crkvenog prava.