latinica  ћирилица
04/10/2019 |  19:25 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

U Zavodu "Dr Miroslav Zotović", predstavljena nova zdravstvena usluga (FOTO)

U Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović", predstavljena je nova zdravstvena usluga - robotski potpomognuta rehabilitacija za djecu. Uvođenje ovakve vrste treninga za djecu u procesu, predstavlja primjenu novih naučnih dostignuća u medicini i tehnici. Sistem je obezbijeđen sredstvima prikupljenim u humanitarnoj akciji "S ljubavlju hrabrim srcima", koja se tradicionalno organizuje pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Srpske.

Djeci sa poremećajima kretanja, svakodnevni život u kući, školi, na igralištu, biće olakšan uvođenjem robotski potpomognutog treninga u proces rehabilitacije.

Konačni cilj ovog sistema jeste da poboljšane funkcije kretanja iz treninga, djeca prenesu u svakodnevne aktivnosti, čime će se poboljšati sveukupna funkcionalnost djeteta i porodice.

- Dugo radim već, petnaestak dana. Dobro mi izgleda - kaže Kristina Šakotić.

U humanitarnoj akciji "S ljubavlju hrabrim srcima" prikupljeno je više od milion 1.517.000 KM, čime su kupljena četiri uređaja koji pomažu u treningu hoda, osiguravajući stabilnost nogu i kvalitet držanja.

Pored toga, uređaji poboljšavaju funkciju ruke, od ramena do šake. Novi sistem rehabilitacije obradovao je i djecu, ali i njihove roditelje, koji se od rođenja bore za kvalitetniji život i što bolji napredak svoje djece.

- Čekali smo ovaj dan. To je naš san o kome smo maštali i sad nam se konačno ostvario - rekla je Danijela Zeljaja, majka djevojčice koja je uključena u rehabilitaciju.

Uspjeh ove tehnologije zasniva se na činjenici da robotski potmognuti trening omogućava veliki broj ponavljanja specifičnih zadataka, tokom dužeg vremenskog perioda. Usljed toga, u nervnom sistemu stvara se odgovarajući obrazac, koji je podloga za uspostavljanje uspješnog kretanja.

- Cilj ovog aparata je ne samo da se uspostavi sam hod, već i da se poboljša funkcija hoda, a samim tim dobijamo benefite i na rukama i na kontroli trupa - navodi Gabrijela Mirković iz Zavoda za rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović".

Željka Cvijanović u radnoj posjeti zavodu Miroslav Zotović (Foto: RTRS)

Predsjednica Srpske Željka Cvijanović kaže da riječ o opremi posljednje generacije i da ovakvu opremu nemaju zemlje regiona, pa i neke evropske države, čime je napravljen veliki iskorak o pitanju same usluge.

- Zaokružena je jedna akcija. Јa sam i ranije govorila, nije sve u novcu, ali jeste suština da mobilišemo cijelo društvo. Ako ova oprema pomogne da samo jedno dijete napravi korak koji nije moglo do sada, to znači da se ovo isplatilo - jasna je Cvijanovićeva.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske istakao je da se značaj pomenute opreme ogleda u njenoj ulozi u zdravstvenom sistemu koja omogućava da Zavod objedini ove usluge sa drugim uslugama i da se u narednom periodu Zavod izdigne u regionalnom segmentu.

Predsjednica Cvijanović rekla je da će humanitarna akcija "S ljubavlju hrabrim srcima" i ove godine biti održana na praznik Djetinjci, uz poruku da će Srpska biti opredijeljena za pomoć porodicama, majkama i očevima kojima je potrebna cjelodnevna briga za djecu.

Istakla je da postoje inicijative za Banjaluku, Trebinje i Foču, i da će probati u ovoj godini, da objedine ova mjesta, da bi omogućili dnevni boravak za djecu.