X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
04/10/2019 |  19:31 ⇒ 20:26 | Izvor: RTRS

Počeli Dani Srbije i Srpske u Austriji (FOTO)

U Beču je počela manifestacija Dani Srbije i Srpske u Austriji. Do kraja oktobra institucije kulture i kulturno-umjetnička društva iz Srpske moći će da se predstave austrijskoj publici.

Manifestacija je otvorena bogatim kulturno-umjetničkim programom. Ovo je prva ovakva manifestacija u Beču i institucionalno su iza nje stale i Republika Srpska i Srbija.

Dani Srbije i Srpske u Austriji (Foto: RTRS)

Otvaranju su prisustvoale zvanice iz kulturnog i javnog života Srpske, Srbije i Austrije i predstavnici dijaspore.

Manifestacija će trajati do 30. oktobra i njen program najviše je prožet kulturnim sadržajima. U narednim danima u Beču će biti urpiličeno gostovanje pozorišta iz Beograda i Banjaluke, institucije kulture Republike Srpske predstaviće se s nekoliko izložbi, a programom je predviđeno i gostovanje brojnih kulturno-umjetničkih društava.

Dani Srbije i Srpske u Austriji (Foto: RTRS)

Bitan dio programa su i prezentacije privrednih i turističkih potencijala Srpske i Srbije. Neki od privrednika iz dijaspore, Austrije i Srpske, već su se susreli. Najvažnije je da oni vide prostor za produbljivanje saradnje.

Dani Srbije i Srpske u Austriji (Foto: RTRS)

Austrijskoj privredi potrebni su resursi Srpske iz oblasti metalske i drvoprerađivačke industrije. Oni u sektoru usluga vide prostor za investicije u Srpskoj. Hvale jednostavnost procesa registracije preduzeća, ali su im sporne visoke cijene carina.

Takođe, raste obim trgovinske razmjene - izražen je suficit.

Povezane vijesti:

Filipović: Veliki interes austrijskih privrednika za ulaganja u Srpsku