latinica  ћирилица
04/10/2019 |  20:19 ⇒ 05/10/2019 | 12:12 | Autor: sputniknews.com

Dolazak Pompea poruka i onima koji drugačije vide budućnost zapadnog Balkana

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović kazao je da je dolazak Majka Pompea u Podgoricu poruka prijateljima, ali i onima koji drugačije vide budućnost Zapadnog Balkana i koji žele da ostvare uticaj koji se ne zasniva na onim vrijednostima na kojima počiva evroatlanska zajednica.

Darmanović je ocijenio da posjeta Pompea ima regionalni značaj:

- Na osnovu konteksta u kojem se dešava, a to je da držani sekretar posjećuje najnoviju i buduću članicu NATO-a, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju, ova posjeta ima regionalni značaj. SAD time šalju jasnu poruku da su veoma zainteresovani za stabilnost Zapadnog Balkana, da će se dodatno angažovati. To su demonstrirali i naimenovanjem specijalnog izaslanika Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metjua Palmera, a sada i izaslanika predsjednika Trampa za razgovore između Srbije i Kosova. Posjeta američkog državnog sekretara je izuzetno važna. Njome je državni sekretar dao do znanja da SAD drže do svojih saveznika u ovom regionu - kazao je ministar Darmanović.

On je nakon razgovora sa Pompeom u intervjuu za portal „Antena M“ potvrdio da je sa američkim državnim sekretarom bilo riječi i o „ulozi Srpske pravoslavne crkve u regionu“.

+ Bilo je nešto riječi i o tom pitanju, generalno vjerskim slobodama. SAD su sa veoma visokim uvažavanjem primile činjenicu da je nacrt novog zakona u Crnoj Gori dobio ne zeleno svijetlo, nego veoma dobre ocjene Venecijanske komisije, Savjeta Evrope. To je za SAD još jedan signal da je posrijedi zakon koji nije u suprotnosti sa demokratskim i evropskim vrijednostima. Samim tim, imamo puno razumijevanje po tom pitanju - rekao je Darmanović.

Crnogorski ministar spoljnih poslova govorio je i o značaju povratka Vašingtona u proces rješavanja otvorenih pitanja regiona, prije svega na relaciji Beograd-Priština.

- Ukoliko se pored EU angažuju i SAD, smatram da će rješavanje raznih pitanja na Zapadnom Balkanu dobiti na snazi i kredibilitetu. EU, rekao bih, ima kapacitete do određenog nivoa, naročito u tzv. soft uticaju, nekoj vrsti diplomatskog softvera.

- Za rješavanje nekih problema potrebna su i snaga i uticaj koji u svijetu imaju SAD. Smatram da su udruženi napori najbolje rješenje, te da se to i postiže - smatra Darmanović.