latinica  ћирилица
05/10/2019 |  09:27 ⇒ 16:07 | Autor: SRNA

Klub Bošnjaka podnošenjem apelacije pokazao cinizam i licemjernost

Profesor ustavnog prava Siniša Karan smatra da je odluka Ustavnog suda BiH o ukidanju smrtne kazna u Republici Srpskoj očekivana, ali da je Klub Bošnjaka podnošenjem apelacije pokazao neviđen cinizam i licemjernost budući da su upravo oni odgovorni što ta odredba još postoji u Ustavu.
Siniša Karan - Foto: RTRS
Siniša KaranFoto: RTRS

Karan, generalni sekretar Vlade Republike Srpske, objasnio je da upravo Klub Bošnjaka punu deceniju blokira ustvajanje ustavnih amandmana kojima je, između ostalog, bilo predviđeno ukidanje i brisanje odredbi o smrtnoj kazni.

On je napomenuo da se set od tridesetak amandmana iz 2009. godine, koji je oborio Klub Bošnjaka, najviše odnosio upravo na oblast ljudskih prava i sloboda.

- Sada su izvukli tu odredbu o smrtnoj kazni da pokažu neku svoju kvazidemokratičnost, iako se smrtna kazna ne izriče u Republici Srpskoj, niti ju je moguće izreći, zato što nije dio Krivičnog zakonika Republike Srpske - rekao je Karan za Glas Srpske.

Karan je pojasnio da se u primjeni odluke Ustavnog suda BiH, kojom je naloženo brisanje člana 11. stav 2. Ustava Republike Srpske, mora sprovesti identična procedura kao i u redovnoj promjeni Ustava.

- To znači da za takvu odluku moraju glasati dvije trećine narodnih poslanika i većina u svakom klubu u Vijeću naroda Republik Srpske. Dakle, Klub Bošnjaka apsolutno nije morao da se obraća Ustavnom sudu BiH, već je trebalo da pokrene inicijativu za izmjenu Ustava i brisanje sporne odredbe. Zato je njihov potez ciničan i dvoličan - smatra Karan.

Ustavni sud BiH prihvatio je apelaciju Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 11. stav 2. Ustava Republike Srpske i na jučerašnjoj sjednici odlučio da takva norma više ne može da postoji u Ustavu, čime je ukinuta smrtna kazna u Republici Srpskoj.