latinica  ћирилица
05/10/2019 |  12:00 ⇒ 12:19 | Autor: RTRS

Uvezivanje dijaspore sa Srpskom i Srbijom

U Beču je otvorena manifestacija "Dani Srbije i Srpske u Austriji". Uz bogat kulturno-umjetnički program bečkoj publici predstavili su se glumci Narodnog pozorišta, Banjalučka filharmonija i kulturno-umjetničko društvo "Una" iz Novog Grada. Cilj manifestacije koja će trajati do kraja ovog mjeseca je okupljanje dijaspore i njihovo uvezivanje sa maticom.

Prvi put jedna manifestacija koju su podržale i Republika Srpska i Srbija okupila je predstavnike dijaspore sa obje strane Drine. Zvanično prve večeri manifestacije priliku da se predtave imali su naistaknutiji umjetnici.

- Zaista je za nas velika čast da nastupamo na ovoj manifestaciji. Јoš veća je odgovornost zato što nastupamo u okviru manifestacije gdje moramo da pokažemo našu mladu kulturu i kulturnu scenu - kaže Ivan Otašević, violinista Banjalučke filharmonije.

U Beču, glavnom gradu Austrije u čuvenom Kursalonu dijaspora je poslala poruku maticama.

- Cilj je da se pokaže i Republika Srpska i Srbija, da smo jedan narod, da smo jedinstveni, da imamo tradiciju, kulturu i jezik... U tom smislu očekujem mnogo toga od same manifestacije - rekao je Mladen Filipović, šef Predstavništva Republike Srpske u Beču.

Anica Dobra, poznata srpska glumica istakla je da živimo u vremenu kada kontakti mnogo znače i , kako kaže, ne samo kontakti, nego i komunikacija.

Dobra kaže, izaći iz svojih okvira, znači biti fleksibilan. Ona misli da je to imperativ ne samo privrede u koju se uopšte, kako tvrdi, ne razumije, već i kulture, i zbog toga trebamo da izađemo iz svojih ljuštura.

Svečano otvaranje manifestacija bila je prilika da se prikaže bogatstvo kulturno-umjetničkih društava koja okupljaju dijasporu u Beču. Јedno od takvih je i Srpski kulturni centar "Stevan Mokranjac".

- Za zajednicu znači mnogo, da još bolje radmo. Јoš veći podsticaj da budemo uspješniji i veća zajednica. Mislim da trebamo svi zajedno na tome da radimo - istakao je Saša Božinović, potpredsjednik Srpskog kulturnog centra "Stevan Mokranjac" u Beču.

Manifestacija koja će trajati do 30. oktobra prilika je i za predstavljanje kulturnih bogatstava matica.

- Mi ovdje imamo jako dobru saradnju sa austrijskom privredom i njihovim ulagačima u Republiku Srpsku. Postoji 13 kompanija koje su iz Austrije, a posluju u Republici Srpskoj. Svi oni investiraju i proširuju svoju djelatnost - rekao je Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske.

Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske izjavila je da ima mnogo prostora za saradnju. Ističe, veoma je važno da barem kroz kulturu, tradiciju, vjeru i jedinstvo zjaednički pokazujemo da možemo iskoračiti u očuvanju našeg identiteta i kulture.

Prvu ovakvu manifestaciju u Beču podržala je predsjednica Republike, ali i Vlade Srpske i Srbije.