latinica  ћирилица
05/10/2019 |  13:41 ⇒ 14:51 | Autor: SRNA

UKC: Pomoću novog aparata moguće otkrivanje melanoma u ranoj fazi

Vlada Republike Srpske neprekidno ulaže u zdravstveni sistem radi povećanja kvaliteta zdravstvene zaštite građana i u skladu s tim nabavljen je i aparat sa umjetnom inteligencijom "Fotofajnder ATBM" za rano otkrivanje melanoma i nemelanomskih karcinoma kože, rekla je danas pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Srpske Ljiljana Ivančić.
UKC: Novi aparat Fotofajnder - Foto: RTRS
UKC: Novi aparat FotofajnderFoto: RTRS

Prilikom predstavanja ovog aparata, koji je nabavila Klinika za kožne i polne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Srpske, Ivančićeva je rekla novinarima da je melanom kože najmaligniji kožni tumor koji je sve učestaliji, što govori o značaju rane dijagnostike i praćenju savremenih trendova u nabavci moderne medicinske opreme. 

- Ministarstvo je donijelo akcioni plan prevencije i kontrole nezaraznih bolesti u Srpskoj za period od ove do 2026. godine u kome su obuhvaćene i maligne bolesti s ciljem unapređenja svijesti građana i zdravstvenih radnika da na vrijeme prepoznaju simptome kako bi se blagovremeno započela dijagnostika i adekvatno liječenje - dodala je Ivančićeva.

Ona smatra da se više mora raditi i na prevenciji.

Načelnik Klinike za kožne i polne bolesti UKC Republike Srpske Јagoda Balaban rekla je da se savremeni aparat "Fotofajnder ATBM", koji je nabavila ova Klinika, smatra zlatnim standardom i jednim od najsavremenijih dermoskopskih sistema za rano otkrivanje melanoma i nemelanomskih karcinoma kože. 

- Riječ je o medicinskom aparatu uz pomoć kojeg se može registrovati mijenjanje svakog pojedinčanog postojećeg nevusa, odnosno mladeža, kao i nastanak novih mladeža na koži. Dermoskopskim pregledom sa ovim aparatom melanom se može otkriti u najranijoj fazi - pojasnila je Balaban.

Prema njenim riječima, Klinika za kožne i polne bolesti UKC-a je jedina u BiH koja raspolaže sa ovim dermoskopskim sistemom, a uređaj ima mogućnost teledermatologije i formiranje baze podataka na republičkom ili regionalnom nivou. 

"Fotofajder ATBM" digitalno mapira mladeže na cijelom tijelu, pohranjuje fotografije i stvara bazu podataka sa foto-dokumentacijom za dalje praćenje stanja. 

- Na kontrolnom pregledu pacijenta, putem sistema za analizu, po principu umjetne inteligencije sa tačnošću od 96 odsto, aparat sam daje signal na nove pigmentne lezije kao i na bilo kakvu promjenu u već postojećim mladežima i tako sugeriše koju kožnu promjenu treba odstraniti - precizirala je Balaban.

Ona je dodala da pored digitalne dermoskopije, zbog sposobnosti visokog uvećanja i ful ha-de rezolucije aparatom se mogu obavljati druge važne procedure korisne i za druge specijalnosti.