latinica  ћирилица
05/10/2019 |  13:58 ⇒ 16:07 | Autor: SRNA

Cvijanović: Sastanak sa Erdoganom dobar signal

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Turske Tajipa Redžepa Erdogana uz učešće predstavnika BiH treba da bude dobar signal za realizaciju projekta izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Cvijanovićeva je navela, povodom posjete turskog predsjednika Srbiji 7. i 8. oktobra, da je dobro što će tada biti održan sastanak i što će biti uključeni i predstavnici BiH, ali ne očekuje nešto posebno.

- Mislim da to treba da bude dobar znak ili dobar signal upravo za ovaj infrastrukturni projekat, možda i za neka politička ili ekonomska pitanja u budućnosti - rekla je Cvijanovićeva u Modriči. 

Ona je podsjetila da je učešće Turske u tom zajedničkom projektu značajno, ali da još mnoge stvari nisu definisane, te napomenula da se vidi aktivizam Srbije i Turske, ali da ga nema kada je riječ o BiH. 

- Podržavam sastanke ove vrste, oni treba da donesu nešto dobro, treba da pošalju poruku za budućnost i treba konačno da nas privedu jednom cilju, a to je da realizujemo taj infrastrukturni projekat koji je izuzetno važan za građane Republike Srpske, ali i za građane Federacije BiH - istakla je Cvijanovićeva. 

Ona je naglasila da je Srpska zainteresovana da ima dobre odnose sa Turskom, te pomenula "Turski tok", zamjensku formu za nešto što je zaustavljeno voljom zapadnjaka, a odnosilo se na "Јužni tok"

- Mi gledamo svoj ekonomski interes u tome, nama je dobro da sa svima razgovaramo koji nas politički ne pritišću, a prave nam dobru priču u ekonomskom smislu. Mada, u nekim političkim stvarima, uvijek smo svjesni da je turska politika naklonjenija bošnjačkom korpusu - rekla je Cvijanovićeva. 

Cvijanovićeva je dodala da je tu riječ o mnogim različitim vezama, koje su nikad nisu krile, te podsjetila da je iz BiH, odnosno Sarajeva, počela izborna kampanja predsjednika Turske.