latinica  ћирилица
05/10/2019 |  14:03 ⇒ 14:04 | Autor: SRNA

Gnjatić: Poboljšati položaj prosvjetnih radnika

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić smatra da bi položaj prosvjetnih radnika u Srpskoj mogao biti bolji na čemu će raditi ovaj sindikat.
Dragan Gnjatić - Foto: SRNA
Dragan GnjatićFoto: SRNA

Gnjatić je na konferenciji za novinare u Banjaluci, nakon svečane akademije povodom obilježavanja 5. oktobra - Svjetskog dana prosvjetnih radnika, rekao da će Sindikat nastojati da poboljša materijalni i socijalni položaj prosvjetnih radnika i, kao kaže, vrati im dostojanstvo.

Osvrćući se najavljenu standardizaciju zanimanja, Gnjatić je rekao da predstavnici sindikata proteklih mjeseci nisu pozivani da daju komentar o tome, iako se govori o reformi obrazovanja, dualnom obrazovanju i drugim promjenama, koje će na svojim plećima iznijeti, prije svega, prosvjetni radnici. 

- Nismo pozivani da damo svoje komentare na razne pravilnike, zakonske i podzakonske akte, ali vjerujem da ćemo kroz dogovore doći do najboljih rješenja. Znamo šta je problem i kako ga riješiti zbog čega oni koji donose odluke moraju uključiti sindikat - dodao je Gnjatić.

On je istakao da Sindikat obrazovanja ne odlučuje da li će doći do redukcije određenih zanimanja, već je njihovo da provedu nastavni plan i program i da kvalitetno obrazuju i vaspitaju mlade.

Govoreći o najavljenom povećanju plata, Gnjatić je poručio da sidnikat pozdravlja svako povećanje plata, te da želi da se uključi i u taj posao da bi se ispravile određene nedoumice. 

- Naredne sedmice bi trebali početi pregovore u vezi sa budžetom za narednu godinu. Naši zahtjevi su jasni, tražimo najmanje deset odsto povećanje za sve zaposlene. Vidim da predstavnici najjače političke stranke djeluju u tom smjeru i vjerujem da ćemo zajedno doći do kvalitetnih rješenja - zaključio je Gnjatić.

Učiteljica u Osnovnoj školi "Dositej Obradović" u Doboju i član Republičkog odbora Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Božica Gligorić rekla je da cilj sindikata da više nego ikad ukaže na značaj i važnost učiteljskog poziva za razvoj i prosperitet cjelokupnog društva.