latinica  ћирилица
05/10/2019 |  14:24 ⇒ 16:07 | Autor: SRNA

Srbi i Rusi kroz istoriju na strani istine (FOTO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da Ruska Federacija nikada nije uslovljavala Srpsku na političkoj sceni, a da su Srbi i Rusi kroz istoriju uvijek bili na strani istine.
Cvijanovićeva u Doboju - Foto: RTRS
Cvijanovićeva u DobojuFoto: RTRS

Cvijanovićeva je tokom obraćanja u Ritešiću kod Doboja, gdje prisustvuje humanitarnoj manifestaciji za izgradnju Srpsko-ruskog duhovnog centra pravoslavlja kod Manastira Svete Matrone Moskovske, zahvalila ruskom Ambasadoru Petru Ivancovu, predsjedniku Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda Zoran Gajiću i Gradskoj upravi za njegovanje dobrih odnosa srpskog i ruskog naroda.

- Želim se zahvaliti svim ljudima koji održavaju te veze... Vjerujem u Srpsku, ali i prijateljstva koja moramo da gradimo - rekla je Cvijanovićeva.

Foto: RTRS

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov istakao je da, uprkos razdaljini, ruski i srpski narod vezuju uske kulturne veze i jake istorijske okolnosti i da će tako uvijek biti.

Ivancov je zahvalio Cvijanovićevoj za aktivnosti kojima se te veze produbljuju.

Foto: RTRS

Cvijanovićeva i Ivancov prethodno su obišla manstirski kompleks, izložbu ruskih ikona i štandova koji su postavljeni u okviru tradicionalne manifestacije "Dani meda, rakije i pripremanja kotlića".

Ruski ambasador poklonio je ikonu Hristsa Spasitelja za zasluge zbližavanja dva naroda Zoranu Gajići, koji je zahvalio i njemu i predsjedniku Srpske za nesebičnu podršku koju pružaju, te je za narednu godinu najavio otvaranje Ruskog vojnog muzeja.

Foto: RTRS

Gradonačelnika Doboja Boris Јerinić smatra da je današnja aktivnost od velikog značaja za Ritešić i Doboj, ali i Srpsku, jer je riječ o prvom ruskom manastiru u Republici Srpskoj i odraz ljubavi srpskog prema ruskom narodu.

Nakon obraćanja, organizator manifestacije uručio je zahvalnice Cvijanovićevoj, Ivancovu, predstavniku Gradske uprave Doboj i drugima koji su dali doprinos prilikom izgradnje kompleksa.

Foto: RTRS

Ova humana aktivnost je dio tradicionalne manifestacije "Dani meda, rakije i pripremanja kotlića", koja se deseti put održava u Ritešiću.

U Ritešiću se od 2009. godine, na inicijativu predsjednika Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda Zorana Gajića, realizuje projekt izgradnje manastira Svete Matrone Moskovske i ruskog etno-sela. Projekat je dobio blagoslov Srpske pravoslavne crkve.

U okviru ruskog-etno sela 2017. godine otkrivena je spomen-bista ruskom caru Nikolaju Drugom, čije postavljanje je organizovalo Udruženje srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda, uz podršku ruske Ambasade u BiH.

Foto: RTRS